Od 1. jula 30 odsto jeftiniji roming u regionu

Građani država zapadnog Balkana od 1. jula moći će međusobno da telefoniraju u romingu po cijenama nižim za gotovo 30 odsto, što je početak primjene regionalnog sporazuma koji je potpisan u aprilu, piše “Politika”.

Prema sporazumu koji su potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH, cijene će u prvoj fazi biti smanjene za 27 odsto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Sporazumom su definisane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka.

Tako minut razgovora neće moći da košta više od 22,4 dinara /0,19 evra/, poruka najviše sedam dinara /0,059 evra/, dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 21,4 dinara /1,18 evra/ po megabajtu.

Cijena rominga sa Albanijom biće niža čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije za “Politiku” nisu mogli da navedu tačne cijene, niti da kažu da li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum.

Oni su potvrdili da je u toku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

 

( NN)