OECD predviđa pad slovenačke privrede od 7,8 odsto

Slovenački bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine, zbog krize izazvane virusom korona, mogao da padne za 7,8 posto, prema procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema ažuriranim procjenama OECD-a, objavljenim u srijedu, privreda Slovenije bi u slučaju drugog talasa epidemije COVID-19 na jesen, mogla da padne za 9,1 posto ove godine, prenosi portal Seebiz.

Ako drugog talasa zaraze ne bude, OECD prognozira Sloveniji rast u idućoj godini od 4,5 posto, te rast od samo 1,5 procenata u slučaju povampirenja epidemije.

Takođe, u zavisnosti od toga da li će biti drugog talasa ili ne, OECD prognozira da će stopa nezaposlenosti u Sloveniji iznositi 6,4 ili 6,9 posto ove godine, a naredne 5,4, odnosno 8,1 procenat.

Što se tiče inflacije, OECD procjenjuje da će ona u Sloveniji ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto.

OECD navodi da je slovenačka vlada do sada donijela fiskalne mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije u ukupnoj vrijednosti 4,5 posto BDP-a, ali da su potrebne i dodatne mjere za osiguranje dugoročne održivosti privrednog razvoja u novim uslovima.

Pri tome, posebno upozorava na potrebu rješavanja dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, i potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u privredi, koji OECD smatra previsokim.

(Tanjug)