Oko šezdeset izlagača na Sajmu obrta, poduzetništva i turizma u Donjem Vakufu

Na Sajmu obrta, poduzetništva i turizma Srednjobosanskog kantona, koji završava u petak u Donjem Vakufu, svoje proizvode predstavili su mnogi izlagači s područja gornjovrbaske regije, Travnika, Fojnice, Visokog, Jajca, Podrinja, te drugih dijelova BiH.

Među njima su predstavnici Udruženja “Zdrava malina“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji prvi put sudjeluju na donjovakufskom sajmu.

-Nadamo se da ćemo ostvariti kontakte s drugim proizvođačima i čuti savjete ljudi koji se bave destilacijom, pravljenjem džemova i imaju, možda, sušare, s obzirom da naša članica Azelma Zekotić, koja trenutno ima šezdeset koza, želi spravljati suhi kozji sir – kazala je predsjednica toga udruženja Naila Čaušević.

Pčelar Ensar Tatarević iz Bareva kod Jajca je redovan učesnik na sajmovima obrta, poduzetništva i turizma, koje posljednjih godina organizira Udruženje obrtnika poslodavaca iz Donjeg Vakufa.

-Pčelarstvo je naše osnovno zanimanje, ali se bavimo i poljoprivrednom proizvodnjom, preradom voća i povrća na tradicionalne načine. Kupcima nudimo med, polen, propolis i matičnu mliječ a, kao novinu, uveli smo ove godine inhaliranje iz košnica – naglasio je.

Za jednim od sajamskih štandova su predstavnici Zemljoradničke zadruge “AT“ iz Donjeg Vakufa.

-Osnovna djelatnost naše zadruge, koja postoji od 2009. je otkup maline, a od prije tri godine raspolažemo vlastitom biljnom apotekom. Imamo sve poljoprivredne mašine, neophodnu opremu i sredstava, koja se koriste u poljoprivredi – kazao je agronom Esad Čaluk.

Predsjednica Udruženja žena “Burma“ iz Bugojna Rafija Gazić ističe da članice tog udruženja na Sajmu imaju gastro i prodajni štand, koji su privukli veliku pažnju građana.

-Predstavili smo ručne radove naših žena, i proizvode koji su potpuno prirodni, ekološki. Uložili smo veliki trud koji se isplatio, jer smo zajedno s članicama Udruženja “Dukat“ iz Visokog podijelili nagradu za najbolje slano jelo – kazala je.

Dana Ješić iz Udruženja žena “Skelani-Podrinje“ kazala je da su u Donji Vakuf došle tri članice tog udruženja, pokazujući na štand ispred sebe s pčelinjim proizvodima, ajvarom, džemovima, sokovima i raznim konzervirani voćem.

-Ovdje smo prvi put, i doći ćemo ponovo. Jer, sajmovi su važni za sve, i za izlagače, i za posjetioce – naglasila je.

Biznis.ba / FENA