Oković: Najpozitivnija stvar u BPK je konstantan rast privredne aktivnosti

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) je administrativna jedinica smještena u istočnoj Bosni, na obalama rijeke Drine, i sama po sebi ima izuzetno značajno pozicioniranje u kontekstu BiH – kazao je u razgovoru za Fenu premijer tog kantona Emir Oković.

Govoreći o trenutnom stanju, istaknuo je da najpozitivnija stvar jeste, prije svega, privredna aktivnost i konstantan rast privredne aktivnosti.

– Moram reći da je nivo zaposlenosti u posljednje tri godine porastao za 9,2 posto, što je izuzetno vrijedan rezultat. Sve ono što je vezano za privredu pokazuje određene tendencije rasta. Imamo i preliminarne rezultate koje je objavio Federalni zavod za razvoj, gdje i sam indeks razvijenosti ukazuje da smo mi u tom dijelu prešli Zeničko-dobojski kanton – navodi Oković, te dodaje da tome najviše doprinosi privreda.

Napominje da su njemačke kompanije smještene u BPK, da su kompanije vezane za namjensku industriju također prepoznatljive, a tu je i „Prevent“ te još nekoliko drugih veoma  renomiranih proizvođača usmjerenih na oblast industrije.

– Ono što je trenutno najveći problem Bosanskopodrinjskog kantona jeste suočavanje sa rezultatima popisa. To je napravilo veoma tešku finansijsku situaciju u budžetima, kada govorimo o kantonu i lokalnim zajednicama. Kad govorimo o specifičnostima BPK i općina u njegovom sastavu, to je jedna situacija sa kojom se vrlo teško nosimo – naglašava Oković.

Kaže da im je 2015. godine, kroz primjenu Uputstva o raspodjeli javnih prihoda, značajno umanjen prihod.

Sredstva granta koja su dolazila kao podsticaj kantonu i lokalnim zajednicama, također su  u tendenciji opadanja, tako da imaju velikih problema da isfinansiraju sve ustavne nadležnosti kantona.

– U tom smislu, često ćete čuti i negativne reakcije sa ovog područja spram viših nivoa vlasti – navodi premijer BPK.

Oković je kazao da imaju neke svoje strateške projekte, a najbitnija stvar za Bosanskopodrinjski kanton je putna komunikacija.

–  Ovih dana je raspisan tender za nadzor za izgradnju objekta tunela „Hranjen“. To je jedan od značajnijih projekata koje smo uspjeli pokrenuti u ovom mandatu Vlade. Mislim da je to i ključna stvar, generalno, ne samo za ovaj kanton nego i za istočnu Bosnu – naglašava Oković.

Izdvaja i turističke potencijale koji, po njegovoj ocjeni, nisu dovoljno iskorišteni.

Kaže da ova vlada pokušava s ‘jačim’ kantonima, prije svega sa Kantonom Sarajevo, da produbi saradnju, da prošire ekonomski prostor i iskoriste sve ono što imaju te pojedine sredine.

– U tom kontekstu smo i formalno zaključili sporazum o saradnji sa Kantonom Sarajevo, s kojim imamo izuzetnu saradnju u prethodne tri godine. Nadam se i siguran sam da će ona biti nastavljena – naveo je Oković.

Kao bitne za razvoj u narednom periodu izdvaja dvije osnovne stvari – jedna je razvoj putne infrastrukture što, kako kaže, nije političko, nego isključivo ekonomsko pitanje, s obzirom na sve trendove koje imaju u privredi.

– Naš veliki potencijal je potencijal rijeke Drine koji može biti iskorišten, kako u turističke svrhe tako i u neke objekte za proizvodnju električne energije . Ali to je pitanje u kojem se značajno pita i Federacija – kazao je Oković u razgovoru za Fenu.

Biznis.ba / FENA