Olimpijski centar Jahorina – Prihodi od skijališta 5,5 miliona KM

Finansijski pokazatelji poslovanja Olimpijskog centra “Jahorina” u proteklih 365 dana nadmašili su sva očekivanja – prihodi samo od skijališta iznosili su gotovo 5.500.000 KM, što je više za 91 posto u odnosu na prošlu sezonu kada su bili 2.875.378 KM, dok je hotel “Bistrica” ostvario prihode više za 21 posto.

Što se tiče prihoda skijališta, od ski škola zaradili su 80.000 KM, dok prošle godine ovakva vrsta prihoda nije postojala, a zarada od naplate parkinga iznosila je 174.000 KM, što je za 400 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima iz Olimpijskog centra “Jahorina”, trend rasta prati i broj vožnji, tako da je ovogodišnji od 1.510.000 veći za 52 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ovo preduzeće je bilo ozbiljan gubitaš, a sada je prvi put poslije osam godina iskazan pozitivan rezultat poslovanja u iznosu od 544.798 KM. Poređenja radi, prošlogodišnji rezultat je bio 4.356.116 KM u minusu.

Također, povećano je i interesovanje za Jahorinom kad velikog broja domaćih i stranih investitora, a trenutno su aktivna četiri velika gradilišta.

Za sledeću zimsku sezonu će biti kompletno izgrađen i završen sistem za vještačko osnježavanje proizvođača „Technoalpin“ kojim će biti povezano cijelo skijalište sa 40 lansera i 20 topova i na taj način će se eliminisati najveći nedostatak koji je pogađao Jahorinu, a to je nedostatak snijega.

Trenutno su na terenu mašine koje pripremaju za predstojeću zimu pet novih staza, četiri blage i olimpijski spust, stazu koju su skijaši najviše tražili. Pored toga, planirano je i da se osvjetli oko tri km najfrekventnijih staza.

Na vrhu planine, izgrađeno je vještačko jezero od 75.000 metara kubnih koje će služiti i ljeti i zimi i koje će prirodnim padom osnježavati jahorinske staze.

Biznis.ba / FENA