Omanović: ‘Prekarnog rada’ ponajviše ima u našoj branši

Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Federacije BiH (STKOG FBiH) i organizacija Fridrich Ebert Stiftung organizirali su danas u Vogošći seminar o temi „Atipični oblici rada – prekarni rad“.

– Opredjelili smo se za ovu temu jer takvog oblika rada ponajviše ima u našoj djelatnosti. Glavna karakteristika prekarnosti je nesigurnost, niska ili nikakva radna prava i zaštita, a odnosi se na rad na određeno vrijeme, povremeni i privremeni rad – kazao je za Fenu predsjednik STKOG FBiH Ramiz Omanović.

To su sezonski radnici, radnici “nacrno”, slobodnjaci koji žive od honorara, ugovorni radnici, oni koji obavljaju povremene poslove preko raznih agencija i drugi. Prema definiciji Međunarodne organizacije rada, prekarni rad je „radni odnos u kojem ne postoji sigurnost zaposlenja, koja se smatra osnovnim elementom ugovora o radu”.

Predstavnik organizacije Fridrich Ebert Stiftung, predavač Milan Jevtić, govorio je o prekarnom radu, njegovim oblicima i negativnim trendovima kojima on doprinosi.

Osim iz BiH, kako je kazao Omanović, učesnici seminara, njih 40, došli su iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, kao i dva sindikata iz Albanije.

Po njegovim riječima, u sektoru tekstila i dalje su najzastupljeniji lohn poslovi, odnosno poslovi dorade proizvoda za strane firme, a naši radnici prodaju samo svoju radnu snagu, posebno u firmama gdje poslodavci nisu toliko sposobni da ugovore neku bolju cijenu kako bi i radnicima mogli dati veću platu.

Kada je riječ o sindikalnom djelovanju, Omanović je naveo da je danas teško organizovati sindikat u novonastalim firmama iz ove branše.

– Poslodavci se pravdaju da su formirali vijeće zaposlenika i da im sindikat u tom momentu nije potreban. Međutim, poznato je da vijeće zaposlenika i sindikat imaju različite uloge – dodao je Omanović.

Biznis.ba / FENA