Pada industrijska proizvodnja u Hrvatskoj

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu je pala za 2,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je njezin najveći pad na godišnjoj razini od siječnja 2015. i već deveti pad u posljednjih 11 mjeseci.

Prema u utorak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u rujnu skliznula za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec što predstavlja ubrzanje pada na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u kolovozu proizvodnja skliznula 1,1 posto. To je ujedno i najveći pad od siječnja 2015., kada je skliznula 4,3 posto, prenose hrvatski mediji.

„Uz stope pada i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, obujam industrijske proizvodnje nastavio je, treći mjesec za redom, bilježiti negativne godišnje stope“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Analitičari RBA navode da prerađivačka industrija, s udjelom od oko 80 posto u ukupnoj proizvodnji, nastavlja s negativnim godišnjim stopama treći mjesec zaredom, pa je u rujnu pala za 1,5 posto.

„Pri tome je značajan doprinos padu došao od niže proizvodnje tekstila, za 13,2 posto, gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme, za 11,4 posto, te ostalih prijevoznih sredstava, uglavnom brodova, za 44,8 posto“, navodi se u osvrtu RBA.

Biznis.ba / FENA