Panasonic prekinuo saradnju s Huaweijem

Amerika je prošle sedmice uvrstila Huawei na listu kompanija s kojom američke firme ne mogu sarađivati bez dozvole. Zabrana se odnosi na dobra koja imaju 25 ili više materijala koji potiču iz SAD-a. Restrikcije su rezultat eskalacije američkih napora da se blokira Huawei jer navodno predstavlja sigurnosni rizik.

“Panasonic je objavio interno obavještenje da se prekidaju transakcije s Huaweijem i njegovih 68 podružnica s kojim je Amerika zabranila saradnju”, navodi se u obavještenju.

Prošle sedmice je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dodala Huawei na “crnu listu” te mu tako zabranila da kupuje tehnologiju od američkih firmi bez dozvole vlade.

Također, Google je uskratio Huawei za neke nadogradnje namijenjene operativnom sistemu Android, što znači da će novi smartphonei kineskog proizvođača izgubiti pristup nekim Googleovim aplikacijama.

Japanske kompanije Softbank i KDDi su također saopćile da zasad neće prodavati nove Huaweijeve uređaje. Kompanija ARM koja proizvodi čipove je naredila zaposlenicima da prekinu poslovanje s Huaweijem.

Biznis.ba / Klix