Pandurević: Dok FBiH otkazuje zaduženja, u RS svaka druga marka ide za otplatu duga

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević poručila je danas da Vlada Republike Srpske više od decenije socijalni mir kupuje megalomanskim zaduženjima, a na kraju imamo privredu na izdisaju i masovni odlazak radno sposobnog stanovništva iz Srpske.

Ona je dodala da je tako 2006. godine svaka 11 marka iz budžeta išla na otplatu duga, dok 2018. godine svaka druga marka budžetskih prihoda se izdvaja za ove svrhe.

Pandurevićeva je podsjetila da je u tom periodu vladavine kontinuiteta SNSD-a, Republika Srpska prodala svoj značajan resurs koji se zove Telekom za milijardu i 200 miliona maraka, dok je FBiH i danas vlasnik svoja dva Telekom operatera.

„To nije sve. U 2018. godini FBiH je otkazala sve planirane aukcije dugoročnih obveznica, dok se Vlada RS zadužila na Bečkoj berzi za 320 miliona i to se zadužila kod šest domaćih banaka po kamati koja je tri posto veća nego što bi bila ovdje“, naglasila je Pandurevićeva.

Na taj način, kako kaže, aktuelna vlast je pokušala da baci prašinu u oči javnosti kako smo bitan faktor ili je izloženost naših banaka prema Vladi RS prevelika da više nisu mogli da im daju kredite, pa su pribjegli stranim opcijama.

Ona kaže da se sve ovo moglo drugačije uraditi, bez enormnog zaduživanja.

„Rasterećenjem privrede fiskalnih i parafiskalnih nameta, otvarate mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda, jer kad imate jaku privredu, nije problem vraćati pokoji kredit“, naglasila je potpredsjednica SDS-a.

Ona je poručila da je SDS sa svojim koalicionim partnerima, uvjerena da će se od 8. oktobra stvari postaviti drugačije.

„Nadam se da ćemo postaviti zdrave temelje za obnovu Republike Srpske i da će prioritet nove vlasti na čelu sa Vukotom Govedaricom i Mladenom Ivanićem biti jača privredna aktivnost, radna mjesta za sve koji hoće da rade i pošteno zarade, a ne megalomanska zaduženja. Kako je to nekada govorio Nenad Stevandić da se ova vlast zadužuje poput narkomana, što više uzimaju, viša doza im treba“, zaključila je Pandurevićeva.

Biznis.ba