Parafiran ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor danas je parafiran u Banjoj Luci, čime se stiču uslovi da kineski partner pokrene procedure plaćanja koncesione naknade.

Nakon te uplate će biti zvanično potpisan ugovor o dodjeli koncesije, rekao je ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić, nakon što je s predstavnikom „Šandonga“ Jang Sjyom parafirao ugovor.

Vlada RS-a je 1. oktobra dodjelila privrednom društvu „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd“ („Šandong“) koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Data je i saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor).

Ministar Trninić je rekao novinarima da su pregovori trajali oko tri ipo godine, te da su pribavljene sve saglasnosti, pa i Pravobranilaštva RS-a.

Direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić je dodao da je koncesija novi vid finansiranja projekata izgradnje autoputeva u RS te vjeruje da će za oko pet godina projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Prijedor biti završen.

Koncesija „Šandongu“ za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Vrijednost investicije (projektovanje i izgradnja) je projektovana na iznos od 297 miliona eura. Konačni kapitalni trošak po kilometru je sedam miliona eura i on se nalazi, kako su ranije naveli iz Vlade RS-a, na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Topić je potvrdio da je jučer u Sarajevu usaglešen tekst tenderske dokumentacije za izgradnju mosta preko riječe Save kod Bosanske Gradiške.

 

Biznis.ba / FENA