Petina Rusa živi u siromaštvu

Foto: RSE
Više od polovine ruskog stanovništva živi u siromaštvu ili u ‘zoni rizika’, pokazala je nova studija istraživačkog instituta koji je povezan sa Kremljom. Petina Rusa nisu u mogućnosti da kupe bilo šta osim osnovnih namirnica koje su potrebne za izdržavanje, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema izvještaju Ruske predsjedničke akademije nacionalne ekonomije i javne administracije, 22 posto Rusa spada u ‘zonu siromaštva’, što znači da nisu u mogućnosti da kupe bilo šta osim osnovnih namirnica koje su potrebne za izdržavanje.

Oktobarska studija stavila je skoro 36 odsto Rusa u ‘zonu potrošačkog rizika’, sa prihodima koji im omogućavaju da kupe pristojnu hranu i odjeću, ali sa malo ili nimalo raspoloživog prihoda, čineći tako kupovinu ‘predmeta za dužu upotrebu… izuzetno teškom’.

Za ljude u ovoj grupi, izgledi za poboljšanje njihovog finansijskog statusa u skorije vrijeme su slabi, dok je 14 odsto u ‘zoni eventualnih promjena’ i može se vidjeti rast njihovog bogatstva.

Ostalih 28 procenata stanovništva se u istraživanju definiše kao ‘zona udobnosti’.

Ovi ljudi mogu da sebi obezbijede pristojnu hranu, odjeću i predmete za dužu upotrebu, i malo je vjerovatno da će se njihova finansijska situacija bitno pogoršati u budućnosti.

Predsjednik Vladimir Putin postavio je ambiciozni cilj da upola smanji stopu siromaštva u Rusiji do 2024. godine, posljednjoj godini mandata koji je započeo u maju 2018. godine.

Putin je predsjedavao tokom snažnog ekonomskog rasta cijene nafte tokom njegova prva dva mandata, 2000-2008, ali se privreda sada bori i mnogi Rusi su ljuti na plan vlade da podigne starosnu granicu za penzionisanje.

Kriterijumi koji se koriste za izvještaj akademije, koja je osnovana predsjedničkim dekretom 2010. godine, izgleda da se razlikuju od onih koje koristi vlada za određivanje stope siromaštva.

Prema podacima Svjetske banke i Državnog zavoda za statistiku Rusije, stopa siromaštva u 2017. godini iznosila je 13,2 posto.

Ta brojka je zasnovana na podacima zavoda za statistiku koji pokazuju da je 19,3 miliona stanovnika Rusije i regiona pod kontrolom Rusije u Krimskoj regiji ispod nivoa prosječnog izdržavanja od 9,786 rubalja (148 dolara po današnjem deviznom kursu).

Biznis.ba / FENA