PK FBiH na Confindustria ‘Connext’, prvim susretima industrijskog partnerstva

Predstavnici Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH) zajedno s predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i bh. kompanija učestvovali su na Confindustria partnerskom poslovnom događaju “Connext” u Milanu.

Oni su imali priliku da se predstave pred oko 2.000 kompanija iz Italije, SR Njemačke i zemalja istočne i jugoistočne Evrope, pred oko 600 izlagača, kao i 200 startup kompanija.

“Connext” je prvi put ove godine organizovala Confindustria Italia s ciljem uspostavljanja partnerstava u domenu industrije sa naglaskom na ekonomskom i održivom razvoju.

Poseban fokus stavljen je na B2B sastanke na kojima je predstavljeno trenutno stanje bh. privrede, mogućnosti i šanse za ulaganje, odnosno dalji razvoj bh. kompanija. Tokom B2B sastanaka razmjenjena su iskustva, te dogovorene međusobne posjete kao i nastavak pregovora sa ciljem buduće poslovne saradnje.

Nastup Privredne komore FBiH na “Connext” konferenciji, svojom posjetom, podržala je i vice konzul BiH u Italiji Jasna Martinčević.

Predstavnici Komore su također održali sastanak sa predsjednikom Confindustria Est Europa Lucom Serenom, predstavnikom Confindustria zaduženim za partnerske/poslovne razgovore između Italije i BiH.

Tokom dvodnevnog Connexta učesnici su imali mogućnost poslovnog umrežavanja, izlaganja najnovijih rješenja i dostignuća kao i učešća na radionicama te tematskim seminarima. Događaj je bio podijeljen u četiri tematske cjeline – pametne tvornice, metropolitske zone kao pokretači razvoja, teritorijalna područja kao laboratorije održivog razvoja i čovjek kao centar napretka, saopćeno je iz PK FBiH.

Biznis.ba / FENA