PKFBiH: Bh. ponuđači će imat mogućnost dokazivanja kvaliteta policijske uniforme

U cilju zaštite transparentnosti tenderske procedure i obezbjeđenja nivoa kvaliteta policijskih uniformi prilikom objave tendera će, pored urađenog Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, biti korišten modul „ili ekvivalent kvalitetu“.

To će, kako je saopćeno iz Privredne komore Federacije BiH, svim ponuđačima dati mogućnost dokazivanja kvaliteta uniforme.

– S obzirom na to da su članovi radne grupe koji su radili na izradi pomenutog pravilnika imali dodatne korekcije, trenutno smo u fazi usaglašavanja, kako bi u što boljoj formi omogućili učešće bh. proizvođača uniformi u postupku javne nabavke u skladu sa kvalitetom – navode iz Privredne komore FBiH.

Naglašavaju da bi objava pravilnika prije usaglašavanja zaključaka bila na štetu bosanskohercegovačkih kompanija.

– Neutemeljeni i ishitreni medijski istupi da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koči objavu pravilnika mogu samo ugroziti dostignuti nivo pregovora predstavnika domaćih proizvođača i Ministarstva sigurnosti BiH. Od velike važnosti je da se dijalog nastavi, te se Privredna komora Federacije BiH zalaže za zaštitu domaće proizvodnje, koja svakako može odgovoriti kvalitetnim proizvodima poštivanjem i najoštrijih standarda kvaliteta – navode iz Privredne komore FBiH.

U vezi sa novim Pravilnikom o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH 20. juna održan je sastanak ministra sigurnosti, predstavnika Konzorcija proizvođača uniformi BiH i Privredne komore Federacije BiH. Na tom sastanku doneseni su određeni zaključci koji su u formi zapisnika upućeni Ministarstvu sigurnosti BiH.

Biznis.ba / FENA