USAID Diaspora Invest – PKKS: Iskoristiti investicioni potencijal bh. dijaspore

USAID projekt Diaspora Invest danas je u saradnji s Privrednom komorom Kantona Sarajevo (PKKS) održao info-sesiju u okviru koje je predstavljen četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava s ciljem povećanja investicija iz dijaspore i otvaranja novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Fokus poziva je podrška malim i srednjim preduzećima, koja nisu starija od tri godine, te su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, odnosno imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Šef USAID projketa Diaspora Invest Sanjin Arifagić izjavio je da njihova dosadašnja iskustva pokazuju da postoji značajan interes za ovaj grant program.

– Bili smo dosta iznenađeni interesom koji su članovi bh. iseljeništva pokazali u predhodna tri poziva, a sličan interes je iskazan i ovaj put. Raznolika je grupa investitora, odnosno ulagača iz dijaspore i vidimo ih u niz različitih sektora kao što su metaloprerađivačka industrija, poljoprivreda, turizam, IT sektor i drugo – naveo je Arifagić dodajući da su kroz ovaj grant program u predhodna tri poziva uložili oko 1,1 milion KM, a ove kompanije su dosad investirale više od četiri miliona KM.

Napomenuo je da se u najvećem broju slučajeva radi o kompanijama, odnosno investitorima koji su zainteresovani da zadovolje potrebe na vanjskim tržištima, što znači da su ti projekti i biznisi koji počinju u BiH  primarno okrenuti prema izvozu što je još jedna pozitivna strana učešća bh. dijaspore u ekonomskom razvoju zemlje.

–  Naš poziv je usmjeren primarno na privlačenje investitora iz bh. iseljeništva, tako da kompanije koje apliciraju moraju biti registrovane u BiH, moraju imati učešće bh. iseljenika u kapitalu najmanje 25 posto ili jasno dokazivu vezu sa članom bh. iseljeništva kroz pravno valjane dokumente – dodao je Arifagić, napominjući da je ovaj javni poziv otvoren do 1. aprila.

Iz USAID Projekta „Diaspora Invest“ naglašavaju da su ključni kriteriji izbora planirano otvaranje novih radnih mjesta i visina investicije koja će se realizovati u okviru implementacije projekta. Napominju da se grantovi odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1, u odnosu na tražena sredstva, od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos investitora.

Privredna komora Kantona Sarajevo, kako je kazao njen predsjednik Muamer Mahmutović,  prepoznala  je vrijednost i potencijal dijasporskih investicija, te smatra da su ovakvi i slični finansijski stimulansi za domaću privredu od izuzetne važnosti za njen dalji razvoj.

– Značajna su novčana sredstva koja dolaze iz dijaspore, bilo da idu direktno u privredu ili se radi o pomoći domaćem stranovništvu. Moramo iskoristiti taj investicioni potenijal dijaspore. Oni su već uvezani u neke privredne tokove, znaju šta je potrebno i mogu ovdje prenijeti svoja znanja i iskustva – dodao je Mahmutović.

Današnja info-sesija  posljednja je u nizu u 12 prezentacija održanih širom zemlje.

Biznis.ba / FENA