Plenković od EU očekuje oko 22 milijarde eura

Premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje što skoriji dogovor o planu oporavka EU i novom višegodišnjem finansijskom okviru, koji će biti evropski odgovor na ekonomsku krizu i novu realnost koja predstoji.

Plenković je u intervjuu Hini povodom završetka predsjedavanja Hrvatske Savjetom EU rekao da iz ta dva izvora u narednom periodu zvanični Zagreb želi da obezbijedi gotovo 22 milijarde eura.

“Taj iznos je dvostruko veći nego što Hrvatska ima sada na raspolaganju iz EU budžeta i snažan je podsticaj bržem ekonomskom razvoju nakon krize. Usmherićemo ga, između ostaloga, na održivi gradski i željeznički saobraćaj, čistu i efikasnu proizvodnju i korišćenje energije, širokopojasni internet, ali i u sredstva za održavanje likvidnosti malih i srednjih poduzeća”, rekao je Plenković.

Prema njegovim ruhečima, obezbheđivanje tako visokog iznosa sredstava je rezultat i svih dosadašnjih hrvatskih napora da se na nivou EU prepoznaju potrebe Hrvatske, ali i sve uspješnijeg korišćenja sredstava fondova EU.

“Naime, od ukupno 26 milijardi kuna, koliko je od ulaska u EU pa do danas Hrvatska ‘u plusu’, kada je riječ o uplatama i isplatama iz EU bužeta, čak 21,5 milijardu kuna, odnosno 83 posto je ostvareno tokom mandata ove vlade. To je rezultat uspješnog i predanog rada”, naveo je Plenković.

 

Biznis.ba / Tanjug