Počela gradnja vodovoda Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una

Predstavnici Grada Bihaća danas su ozvaničili početak gradnje vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una. Vrijednost projekta je 366.000 KM, a financijska sredstva osigurali su Grad Bihać i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

– Suvišno je i govoriti o potrebi i značaju ovog vodovodnog sistema za mještane Orašca i Ćelija, odnosno Štrbačkog buka, kao najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una. Dužina trase je 7.500 metara i nadamo se da ćemo sve radove završiti i prije zadanog roka od 90 dana – izjavio je Jasmin Stambolija iz Gradske uprave Bihać.

Izgradnja vodovoda je preduslov za početak realizacije prve faze asfaltiranja puta do Štrbačkog buka, što je od posebnog značaja za poboljšanje turističke ponude.

– Izuzetno bitan projekt za mještane, ali i modernizaciju sveukupne ponude  u Nacionalnom parku Una. Čim se završi izgradnja vodovodnog sistema, krećemo s prvom fazom asfaltiranja puta prema našoj najatraktivnijoj destinaciji. Vlada Federacije BiH osigurala je i sredstva za sanaciju i asfaltiranje 5. 140 metara puta prema Štrbačkog buku, tako da ćemo ove godine napraviti veliki infrastrukturni iskorak – riječi su direktora Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarilda Mulića.

Ovo područje Nacionalnog parka Una samo u prošloj godini posjetilo je više od 120. 000 turista.

 

(FENA)