Počelo širenje terminala sarajevskog aerodroma, rok za izgradnju oktobar 2020.

Prema riječima rukovodstva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, rok za završetak radova je 24 mjeseca.

Dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

Kako nam je rečeno, tokom svih ovih radova aerodrom će raditi i zastoja u redovnom odvijanju prometa neće biti.

“Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika koji će dolaziti na aerodrom i/ili odlaziti s njega, u pojedinim fazama gradnje moguća su odstupanja u smislu prolaska kroz samu terminalnu zgradu (nadstrešnice, tunel-koridori i sl.), ali te aktivnosti ne bi trebale imati značajnijih utjecaja na tokove putnika u odlasku i dolasku”, rečeno je za Klix.ba.

Također, projektom modernizacije i dogradnje Terminala B planirani su novi ugostiteljski sadržaji uključujući i restoran. Ipak, o vrstama gastronomske ponude u ovom trenutku je rano govoriti.

“Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrukturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme će biti u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do 2 miliona putnika godišnje”, objašnjeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Podsjećamo, projekt proširenja Terminala B predstavlja jedan od zahtjevnijih infrastrukturnih projekata i za Međunarodni aerodrom Sarajevo finansijski najznačajniji investicioni projekt u iznosu od 31.000.000 KM.

Proširuju se prostorne i operativne kapacitete Terminala B za dodatnih 10.000 m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju, povećava se broj izlaza, prostor glavnog hola, preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalna zona i prostorije te CIP salon.

Projekt “Poslovna zgrada za OPC i osoblje” je jednako značajan za aerodrom, jer je operativni centar od krucijalne važnosti za funkcionisanje svakog aerodroma. Vrijednost ovog projekta je 6.000.000 KM.

Također, planom poslovanja za trogodišnji period planirana je realizacija projekata proširenja platforme/stajanke za avione – I faza, izmještanje i izgradnja objekta “depo goriva”, izgradnja objekta za procesuiranje vrijednosnih pošiljki te izgradnja objekta “nova trafostanica”.

Biznis.ba / Klix.ba