Počeo saobraćati voz iz Pazarića, poznate cijene karata

Jutros su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta sa direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem i načelnicima općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići Semirom Efendićem, Nerminom Muzurom i Hamdijom Ejubovićem obišli željezničku stanicu u Pazariću i vozom krenuli za Sarajevo.

“Uvođenje ove linije je ključni način da se rastereti saobraćaj u kantonu. Uključivanje željeznica u saobraćaj od velikog je značaja za kvalitet života i očuvanje životne sredine. Omogućavanje građanima ove linije je prvi korak, a nadam se da ćemo u budućnosti unaprijediti ovu vrstu saobraćaja”, kazao je premijer Forto.

Ministar Šteta je naglasio kako je uvođenje voza jedna od mjera koja je planirana za 2021. godinu i kako je zajedničkim radom realizovana.

“Ovo je veliki dan, a jednostavna stvar. Vožnja od Pazarića i Hadžića trajat će dosta kraće, a stanovnici ovih općina neće više morati mijenjati različite vrste javnog prevoza. Sada imaju voz. U vozu će važiti GRAS-ovi i Centrotransovi đački, studentski i penzionerski kuponi. Ovo danas je pokazatelj da kada razni nivoi vlasti rade zajedno i kada se interes građana stavi na prvo mjesto, lako se rješavaju stvari”, rekao je ministar Šteta.

Ministar Šteta je najavio da će u narednom periodu raditi i na pregovorima i realizaciji linije do Ilijaša.

Iz Željeznica FBiH iskazali su zadovoljstvo realizacijom saradnje sa Vladom KS.

“Nama je ovaj projekt veoma značajan, jer je neki nivo vlasti prepoznao značaj željezničkog saobraćaja. Ovo je prva vlada koja se, u skladu sa Zakonom o željezničkoj infrastrukturi i sufinansiranju putničkog kombinovanog saobraćaja, odlučila na jedan ovakav potez. Projekt je veoma značajan i za Željeznice, ali i za građane”, naglasio je direktor Džafić.

Vožnja od Pazarića do Željezničke stanice u Sarajevu traje 33 minute i uveliko će, po komentarima putnika, olakšati svakodnevnicu.

Biznis.ba