Podiže se novi talas tužbi protiv VW

ADAC i Savez njemačkih potrošača žele da podnesu tužbu protiv Volkswagena zbog skandala sa izduvnim gasovima. Zato što je kompanija manipulisala softverom za upravljanje radom sistema za kontrolu štetnih emisija, akcionari imaju pravo na naknadu štete, objavile su obje organizacije, prošle nedelje u Berlinu.

Prvog dana novembra, pravna služba oba tijela će pripremiti uopšteni tekst jedne tužbe protiv VW (templejt), koju će oštećeni vozači moći da iskoriste za potrebe zahtijeva za odštetu pred sudom u Braunšvajgu. Poenta je da se uspostavi teza da je „Volkswagen svjesno i sa prevarnom namjerom ugrozio interese kupaca, nanijevši im na taj način štetu.“

Vlasnici pogođenih vozila će biti u prilici da se, bez ikakvog troška, priključe tužbi, saopštio je Savez njemačkih potrošača, koji će se solistički pojaviti kao tužilac u sporu, iz čisto praktičnih razloga. Ipak, u ovom sporu, ADAC će biti aktivan partner sa strane tužbe.

Prema procjenama Saveza, do 2,4 miliona vlasnika vozila sa inkriminisanim EA 189 agregatom, marki Volkswagen, Audi, Škoda ili Seat, mogu ostvariti pravo na odštetu, priključenjem tužbenom zahtjevu.

ADAC i Savez njemačkih potrošača su se odlučili za podnošenje tužbe baš prvog dana novembra jer je to dan kada na snagu stupa novi zakon u Njemačkoj, koji omogućava da jedno lice zastupa više tužilaca u sudskom sporu ovog tipa, s tim da bi svi oštećeni na kraju morali da istupe pojedinačno sa svojim odštetnim zahtjevima. Prema mišljenju pravnih zastupnika obe njemačke organizacije, velike su šanse da Volkswagen ponovo pretrpi ozbiljan udarac.

Dosadašnja praksa ukazuje da VW pristaje na sudsko poravnanje sa tužiocem

„Do ovog trenutka, oštećene stranke su mogle da podnose tužbe na pojedinačnoj osnovi, uz neizvesan ishod, ali garantovane visoke troškove postupka“, rekao je predsjednik ADAC-a, Avgust Markl. U takvim okolnostima, Volkswagen se trudio da „na svaki mogući način“ izbjegne da slučaj završi na Vrhovnom sudu.

Poenta je, da kakvu god da su odluku doneli niži sudovi, VW je postizao poravnanja sa suprotnom stranom, isplaćujući pozamašne sume tužiocima, uz uslov da protivnik u sporu zadrži dokument o (van)sudskom poravnanju u tajnosti.

 

Biznis.ba / NN