Podrška ugostiteljstvu: Vaučeri za restorane i kafiće za sva bečka domaćinstva

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig najavio je da će svim domaćinstvima u Beču biti dodijeljeni vaučeri za posjetu restoranima i kafićima kako bi podržali ugostiteljstvo.

Jednočlano domaćinstvo će dobiti vaučer u vrijednosti 25 eura, dok će višečlano domaćinstvo dobiti vaučer u vrijednosti 50 eura.

Od sredine juna do kraja septembra ove godine Bečlije će moći koristiti vaučere u restoranima i kafićima koje će bečke vlasti poslati poštom u svih 950.000 domaćinstava u gradu, a njima će moći naručiti hranu i bezalkoholna pića.

Na taj način Grad Beč želi pomoći ponovnom pokretanju restorana i kafića koji su bili dva mjeseca zatvoreni i koji očekuju pad prometa od 40 do 50 posto zbog krize. Bez obzira na socijalni status, jednočlana domaćinstva dobit će vaučer u vrijednosti 25 eura, a domaćinstva s više članova dobit će vaučer u vrijednosti 50 eura.

Gradske vlasti će za ovu mjeru izdvojiti 40 miliona eura.

– Naša mnogo hvaljena bečka gastronomska scena uključuje 6.500 ugostiteljskih kompanija koje osiguravaju oko 60.000 radnih mjesta u Beču i ostvaruju promet od 1,4 milijarde eura. Posjetite objekte, iskoristite vaučere i na taj način pomozite bečkim ugostiteljima da prebrode krizu – pozvao je Michael Ludwig svoje sugrađane.

Vaučeri za građane već su dobro uspostavljena praksa u glavnom gradu Austrije. Krajem marta oko 300.000 Bečlija starijih od 65 godina dobilo je vaučere za taksi u vrijednosti 50 eura. Time su željeli dodatno zaštititi ovu najugroženiju grupu građana od koronavirusne, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Biznis.ba / FENA