Pokreće se proizvodnja i otvaraju nova radna mjesta u pogonima nekadašnjeg Metalnog Zenica

Zbog nedovoljne brige Metalno je 2015. godine došlo u takvu situaciju da su morali ugasiti sve mašine i zaustaviti proizvodnju. Na posljednjoj aukciji, pogone i upravnu zgradu, odnosno vlasništvo, kupila je firma Almy za 4,4 miliona KM, a prema riječima direktora Almir Begića, uskoro će u pogonima ponovo biti uključene mašine i pokrenuta proizvodnja.

“Sve je vezi prodajnog postupka skoro završeno. Novac je uplaćen i sada čekamo upis vlasništva nakon čega ćemo se okrenuti oživljavanju ovih pogona s novom firmom. Plan nam je pokretati dio po dio, a djelatnost će biti ista kao i ranije. Međutim, svakako da ćemo težiti i proširenju posla s nekim novim djelatnostima”, kazao je Begić.

Dodao je da je u pogonima nakon zatvaranja načinjena veća materijalna šteta krađom kablova i druge opreme, ali da će s vremenom sve biti sanirano.

“S otvorenjem ovih pogona svakako planiramo i nova zapošljavanja, a ovom prilikom pozivam i radnike koji su ranije radili u ovim pogonima da se prijave na konkurs koji ćemo blagovremeno objaviti”, dodao je Begić.

U gradu čelika Metalno je prije rata zajedno sa željezarom bilo simbol proizvodnje. Više od 1.000 radnika u nekoliko hala, bez želje za stajanjem, svakodnevno je proizvodilo čelične proizvode koji su isporučivani širom svijeta, a svjetlo u pogonima nove firme uskoro će biti ponovo upaljeno, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba