Poljoprivrednici iz hercegovačke regije zajedno mogu više

Kompanija „Dino Prom“ iz Blagaja jedan je od primjera uspješnog ulaganja u poljoprivredu u regiji Hercegovina. Međutim, izazovi s kojima se poljoprivrednici ovog kraja suočavaju i dalje donose prepreke ka većem razvoju, stvaranju novih radnih mjesta i širenju proizvodnje.

Direktor ove kompanije Edin Badžak kazao je da, pored prepoznatljivosti, tradicije, masovnosti, pogodnih klimatskih uslova i jedinstvenih kultura, proizvođačima voća i povrća s područja Hercegovine nedostaje bolja organiziranost i zajedništvo u pristupu tržištu.

– BiH uvozi velike količine ranog ili kasnog voća i povrća za koje postoje ogromni resursi u pogledu proizvodnje na području Hercegovine. Međutim, nepostojanje adekvatnih prihvatnih centara ili distribucijskih čvorišta, odgovarajuće ambalaže, sortiranih plodova, i lanca distribucije direktno doprinosi povećanju uvoza – dodao je Badžak.

Tržište, odnosno kupci i potrošači zahtjevaju adekvatna pakovanja, a posebno su atraktivna ona manjeg sadržaja ili čak upakovani pojedinačni plodovi, a u tom smislu postoje pomaci.

– Potrebno nam je poljoprivrednu proizvodnju organizovati tako da prvenstveno zadovolji domaće potrebe, a onda i zahtjeve ino tržišta. Nema smisla proizvoditi ono što se ne može plasirati na tržište. Za pristup tržištu velikih marketa, odnosno lanca tržnih centara mora se osigurati, uz odgovarajući kvalitet, adekvatna ambalaža za voće i povrće. Nije samo povećana potražnja na tržištu svježeg voća i povrća iz ekološke proizvodnje, već je isto tako naglašen zahtjev za ambalažom od ekološki prihvatljivih materijala. Naravno, vizuelni uticaj ambalaže prilikom kupovine svježeg voća i povrća je neprikosnoven i često tržište prezentuje kako ambalaža prodaje određeni proizvod – napominje Badžak.

Njegova kompanija „Dino Prom“ je podržana kroz aktivnosti USAID/Sweden FARMA II projekta. Badžak je pozdravio dosad realizirane aktivnosti, te smatra da se zajedno može napraviti mnogo više.

– Potrebno je raditi na uvezivanju primarnih poljoprivrednih proizvođača voća i povrća u cilju njihovog zajedničkog nastupa na tržištu. Jačanjem kapaciteta distribucijskog čvorišta stvaraju se uslovi za povećanje prihvata većih količina, ali i njihov siguran plasman na tržište. Izuzetno je nužno zasnivanje novih plantaža voća i zasada povrća, kao i povećanje postojećih površina pod njima kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta u pogledu kvantiteta i kontinuiteta isporuke. Potrebno je svim proizvođačima osigurati adekvatnu stručnu osposobljenost i tehničku podršku prilikom organizacije proizvodnje voća i povrća, izgraditi i opremiti moderne objekte za prihvat, skladištenje, doradu, pakovanje i plasiranje finalnog proizvoda, takozvana distribucijska čvorišta- kazao je Badžak.

Napomenuo je da je za tržište potrebno osigurati adekvatan kvalitet svježeg voća i povrća, koja su upakovana u odgovarajuću ambalažu.

– Primarnim poljoprivrednim proizvođačima je potrebno omogućiti pristup domaćem i ino tržištu, odnosno zagarantovan plasman svih proizvedenih količina. I konačno, moramo raditi na tome da osiguramo dodanu vrijednost finalnom proizvodu, odnosno svježem voću i povrću kroz sortiranje i pakovanje – zaključio je Badžak, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA