Poljoprivrednici traže 130 miliona KM u Budžetu za 2019.

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Vladi Federacije BiH i nadležnim ministarstvima zahtjev da prilikom kreiranja Budžeta FBiH za 2019. godinu osiguraju sredstva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prema članu 3. stav (2) ovog Zakona, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi „od 3 do 6% iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji“.

 

„Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u Budžetu za 2019. godinu trebale bi dakle dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH, te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh. privreda jer ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda“, navode u Udruženju.

Kako naglašavaju, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštovanje Zakona o novčanim podrškama a to zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja. No, obzirom da su početkom ove godine pomenuta dugovanja sanirana, zahtjevaju da Vlada konačno počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu.

Biznis.ba