Poljoprivrednim proizvođačima u Bihaću 20 novih plastenika

Predstavnici Grada Bihaća, humanitarne organizacije „Muslim Aid“ i poljoprivredni proizvođači potpisali su danas ugovor o sufinanciranju nabavke i dodjeli plastenika s dodatnom opremom.

„Ovo je projekt ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih i mladih stanovnika grada Bihaća, a dodijelili smo ukupno 20 plastenika veličine 100 metara kvadratnih. Grad Bihać je financirao 40 posto projekta, odnosno naša financijska obaveza je bila 19.880 KM. Krajnji korisnik je imao obavezu da snosi troškove u iznosu od 20 posto od cijene plastenika, što je 497 maraka“, rekao je saradnik za poslove poljoprivrede u Gradskoj upravi Bihać Selmir Ćoralić.

Predstavnik organizacije „Muslim Aid“ iz Sarajeva Admir Hodžić istakao je kako partnerstvo ove humanitarne organizacije i Grada Bihaća u realizaciji projekta plasteničke proizvodnje traje već dvije godine, te da je dosada dodijeljeno ukupno 40 plastenika.

„Ohrabruje nas to što vidimo poznata lica, ljude koji su i ranije aplicirali, što je najbolji pokazatelj da postoji volja, želja, ali i potreba za ovakvim projektima na području Bihaća i okoline. U odnosu na prošlu godinu imamo i deset više prijavljenih korisnika, a njih 20 je dobilo plastenike, zajedno sa 320 sadnica, sistemom za navodnjavanje, vezovima i folijom, odnosno svim potrebnim resursima za početak poljoprivredne proizvodnje“, dodao je Hodžić.

Dobitnici plastenika su istakli važnost ovakvih projekata, s obzirom da je pretežno riječ o nezaposlenim i mladim osobama, čija egzistencija ovisi o ovom i drugim oblicma poljoprivredne proizvodnje.

 

Biznis.ba / FENA