Poredajte prioritete i uštedite novac za vjenčanje na jednostavan način

Većina parova ima problema u prikupljanju novca za vjenčanje, a vrlo često se dešava da oni još uvijek otplaćuju dugove za fakultet ili pokušavaju uštedjeti novac za kupovinu vlastitog stana. Stranica The Balance prenosi nekoliko savjeta za uštedu novca za vjenčanje.

Činjenica je da planiranje vjenčanja donosi i velike troškove. Pokušajte poredati svoje ciljeve i planove po prioritetima kako biste što bolje uložili svoj novac.

Vrlo je vjerovatno da želite kupiti automobil, uložiti novac u kupovinu stana ili pak organizovati veliko vjenčanje, ali ništa od ovoga nije moguće ukoliko nemate dobro određene planove i ciljeve. Uzmite list papira i počnite redati.

Na početku liste bi vam trebalo biti zasnivanje porodice, nakon čega će vjerovatno biti i kupovina doma u kojem ćete živjeti. Moguće je i da je obrnuto, možda želite kupiti nekretninu, a kasnije razmišljati o porodici. U svakom slučaju, potrebno je duboko promisliti o tome i staviti sve na papir kako bi vam stvari postale puno jasnije i kako biste lakše donijeli odluku.

Vjerovatno se pitate gdje u cijeloj priči pripada vaše vjenčanje. Možda ste vi jedni od onih kojima vjenčanje nije toliko bitno koliko brak pa je stoga važno odlučiti da li vam je zaista potrebno veliko i skupo vjenčanje ili se možete zadovoljiti manjom i jeftinijom verzijom.

Sjetite se da, iako možda želite veliko vjenčanje, također želite i mir koji dolazi s osjećajem sigurnosti, koji, s druge strane, polazi od činjenice da imate preostalog novca koji možete potrošiti na druge stvari. Razmislite o tome koja vam opcija najviše odgovara da biste bili sretni i zadovoljni i vjenčanjem, ali i uštedom koju ste napravili.

Ukoliko zaključite da vam je važnije da imate veliko vjenčanje, a da je manje važna činjenica da ćete tako duže otplaćivati dugove i sakupljati novac za automobil i stan, onda priuštite ono što će vas učiniti sretnim. Eksperti navode kako imate puno pravo koristiti lični novac za lično zadovoljstvo te da niko nema pravo osuđivati odluke koje donesete u vezi sa svojim finansijama.

Ne postoji tačan odgovor o tome koliko zaista trebate potrošiti na svoje vjenčanje. Potrošite upravo onoliko koliko mislite da je potrebno, koliko osjećate da trebate. Vodite se svojim prioritetima, željama i potrebama i sigurno nećete pogriješiti.

Biznis.ba