Poslodavcima i nezaposlenim u ZDK-u za sufinansiranje 3.256.678,51 KM

Drugi krug javnog poziva za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja za 2019. te Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019., od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje bit će raspisan u utorak, 24. septembra, a za područje ZDK-a prijave će se početi primati dan kasnije – najavio je za Fenu direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

Prijave će se od 8 sati ujutro moći preuzeti te popuniti na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Poslodavcima i nezaposlenim u ZDK-a na raspolaganju su ovog puta sredstva u ukupnom iznosu od 3.256.678,51 KM.

-Moram naglasiti da je Služba ZDK, a naročito biroi rada, ove godine uložila velike napore u informiranju poslodavaca i nezaposlenih osoba u vezi programa sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja. Služba za zapošljavanje ZDK ugovorila je najviše sredstva u prvom krugu od svih službi za zapošljavanje u Fedraciji Bosne i Hercegovine – ističe Pešić.

Dodaju da su za prvi poziv ugovorili oko 66 posto od planiranih sredstava za ZDK.

Pešić apelira na poslodavce i nezaposlene osobe da se prije prijave za poticaj, da se pravovremeno informiraju o načinu popunjavanja on-line prijave te da prijave stvarni broj potrebnih im radnika.

-Veliki broj poslodavaca, iz neznanja, u prošlosti se prijavljivao na poticaj za maksimalni broj, a u stvari su imali potrebu za znatno manjim brojem ra dnika. Ova je pojava sada smanjena na minimum – kaže Pešić.

Navodi da su zbog takvih pojava sredstva bila rezervirana pa su mnogi poslodavci morali čekati objavu ponovljenog javnog poziva.

Nada se, kaže, da toga neće biti ovog puta te da će poslodavci tražiti sredstva za samo onoliko radnika koliko ih zaista misle i zaposliti. Pešić napominje da se na javni poziv mogu prijaviti i poslodavci iz drugih kantona, ali da moraju zaposliti nezaposlenog radnika iz ZDK-a.

Biznis.ba / FENA