Potpisan Sporazum o saradnji turističkih klastera UNASANA i Lika Destination

Turistički klasteri UNASANA i Lika Destination danas su u okviru Panel – rasprave „Potencijali i rizici turizma u zaštićenim područjima“ u Bihaću potpisali Sporazum o saradnji, a akcenat je stavljen na brizi o kvaliteti usluga koje se temelje na lokalnim, autentičnim iskustvima i znanjima koja čuvaju kulturno nasljeđe, tradicijski način života i tradicionalno korištenje prostora.

– Sporazum će nam omogućiti daljnji razvoj i nove projekte, s obzirom da je Turistički klaster Destination nekoliko koraka ispred nas. Dovoljno je reći da oni rade sa sedam zaštićenih područja i da su razvili „Lika Quality“ čime se stvaraju preduvjeti za uspostavljanje regionalnog sistema kvalitete, a to je nešto čemu mi težimo sa našim brendom UNASANA. Definitivno ćemo imati šta raditi u naredne dvije godine i imamo odlične partnere za to – kazala je direktorica Turističkog klastera UNASANA Zrinka Delić.

Klasteri UNASANA i Lika Destination djeluju na području pet nacionalnih parkova u dvije države, pa te destinacije tvore jedinstven prsten zaštićenih područja u Evropi.

– Saradnju smo počeli prošle godine, a ovim sporazumom smo je samo formalizirali. Bavimo se sličnim stvarima i imamo gotovo jednake ciljeve, tako da imamo priliku zajedno raditi i učiti jedni od drugih. Mi već provodimo projekt brendiranja Like kao destinacije zaštićenih prirodnih područja i gastro destinacije, pa će ovo iskustvo svakako dobro doći našim kolegama iz Klastera UNASANA“, istakla je voditeljica Turističkog klastera Lika Destination Petra Butković.

Tokom Panel – rasprave prezentirani su i ostali uspješni primjeri razvoja turizma u zaštićenim područjima iz regije, a sudjelovali su predstavnici nadležnih ministarstava, upravljači zaštićenih područja i predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Hrvatske i BiH.

Biznis.ba / FENA