Potpisan ugovor o implementaciji projekta za finansiranje novih dionica na Koridoru 5c

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić potpisao je u utorak Ugovor o implementaciji projekta za financiranje novih dionica na Koridoru Vc vrijedan 180 milijuna eura, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Ugovor o zajmu za izgradnju dionice na Koridoru Vc vrijedan je 180 milijuna eura, zaključen 12.09.2018., između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a korisnik sredstava je JP Autoceste FBiH.

Sredstva su namijenjena za izgradnju dionice autoceste po međunarodnim standardima dužine oko 5,5 km između Poprikuše i Nemile, izgradnje dionice tunela na autocesti po međunarodnim standardima, dužine 2 km, tunel Ivan, te izgradnju dionice autoceste dužine oko 8,7 km između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj.

Ugovora o podršci projekta između FBiH i EBRD-a su potpisali predsjednik FBiH Marinko Čavara i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown. Također Ugovor o implementaciji projekta za finansiranje novih dionica na Koridoru Vc potpisali su direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown.

Zajam je podijeljen u dvije tranše za izgradnju dionica autoceste na Koridoru Vc i to tranša A u iznosu od 120 miliona eura za dionice Poprikuše – Nemila i Tunel Ivan i tranša B u iznosu od 60 milijuna eura za dionicu Mostar Jug – Kvanj.

Rok otplate zajma je jedanaest godina, uz četverogodišnji grace period, te datumima plaćanja glavnice i kamata 31. ožujka i 30. rujna svake godine.

Ovaj kreditni aranžman prate značajna grant sredstva Europske unije u iznosu 11,8 miliona eura namijenjenih za izgradnju tunela Ivan.

JP Autoceste FBiH je 20.08.2018.godine za dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2: tunel Ivan i Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Poprikuša – Nemila objavilo tendere za radove, nadzor i tehničku pomoć. Rok za predaju aplikacija za radove za dionicu Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2: tunel Ivan je 04.10.2018. godine, dok je za dionicu Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Poprikuša – Nemila 1.11.2018. godine, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / FENA