Potražnja za brašnom u BiH na početku pandemije bila 50 puta veća nego inače

Prošla godina ne može se porediti ni sa jednom prije, bilo kada. U mnogo čemu je to tako, ali ono što se posebno izdvojilo, osim straha od pandemije, kod građana Bosne i Hercegovine bio je i strah od nestašice osnovnih životnih namirnica.

Tako je u prva dva mjeseca od proglašenja nesreće u našoj zemlji, od marta do maja 2020. godine, zabilježeno ogromno povećanje prodaje brašna.

“Teško je taj period porediti i sa čim ranije, jer to nisu bili redovni tokovi, to je bila vanredna situacija u kojoj je potražnja bila i do 50 puta veća nego inače, u nekom normalnom periodu. Strah se bio uvukao u ljude i zbog toga su nagomilali zalihe, nakon čega se situacija od maja bila malo smirila te se tek krajem godine ušlo u neko normalno funkcionisanje i rada i tržišta”, kazali su za Klix.ba iz Mlina Nezić.

Iako je potražnja bila mnogo veća nego ranijih godina, ni u jednom trenutku nije bilo upitno da li će građani BiH imati dovoljne količine brašna. Potvrdio je ovo Madžid Avdagić, direktor kompanije Klas, koji nam je kazao i kako su oni odmah kao prioritetno stavili domaće tržište, ali su u isto vrijeme bili u mogućnosti i da odgovore na potrebe inostranog tržišta, koje je također bilo u porastu kada je riječ o potrošnji brašna.

“Stanje u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, je neuporedivo. Međutim, tržište se počelo polako oporavljati, tako da, kada je riječ o prodaji brašna, očekujemo svakako rast do kraja ove godine”, istakao je Avdagić.

Ova godina počela je brojnim poskupljenjima, od repromaterijala, sirovina, troškova rada, kao i transportnih troškova, što se odrazilo i na krajnje cijene proizvoda. Iako to nije bilo neko veće poskupljenje, ono se u našoj zemlji osjetilo.

“Znamo da u BiH poskupljenja ne prati i povećanje prihoda i onda dolazi i do smanjenja potrošnje. Tako je cijena brašna u ovoj godini porasla za dva feninga po kilogramu, što je 2,5 posto. To su bile korekcije početkom godine, čisto da se napravi prilagodba na novonastale troškove koje su imali proizvođači”, kazali su iz Mlina Nezić.

Za sada je neizvijesno hoće li cijena brašna još rasti, to najviše zavisi od tržišta i cijene pšenice.

“Pšenica je berzanska roba, imamo velike proizvođače u Mađarskoj i Srbiji, a za sada imamo informacije da godina ne bi trebala biti loša po pitanju roda, niti po pitanju kvaliteta, tako da svi čekamo šta će tržište reći. Tek nakon toga ćemo imati neku realnu sliku o tome hoće li biti potrebe za dodatnim povećavanjem cijena. Nadam se da će to ići na ruku kupaca i da neće dolaziti do nekih većih promjena u cijenama”, zaključili su iz Mlina Nezić.

Biznis.ba / Klix.ba