Potrošačka korpa u julu iznosila skoro 2.000 KM, a prosječna plata u FBiH 938 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juli 2019. godine iznosila je 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2019. iznosila je 938 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plate isplaćene u martu 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 46,93 posto, prenosi Klix.ba.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 43,37 posto
Stanovanje i komunalne usluge – 15,57 posto
Higijena i održavanje zdravlja – 5,65 posto
Obrazovanje i kultura – 6,0 posto
Odjeća i obuća – 15,01 posto
Prijevoz – 6,9 posto
Održavanje domaćinstva – 7,5 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam (8) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Bitno je naglasiti da za mjesec juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu.

Biznis.ba