Pred Zeničanima dvodnevni Sajam organske proizvodnje

Savez organsko Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice, danas i sutra na Trgu Alije Izetbegović u Zenici organizira Sajam organske proizvodnje na kojem posjetioci mogu kupiti razne poljoprivredne proizvode.

Proizvode su izložili i na prodaju ponudili proizvođači iz svih krajeva Federacije BiH.

– Organski sektor može da bude budućnost BiH, može doprinijeti stabiliziranju poljoprivredne proizvodnje, ne samo u BiH nego i regionu. BiH ima resurse za ovu poljoprivrednu proizvodnju i datu novu vrijednost proizvodu, možemo da idemo na tržište – kazao je predsjednik Saveza organsko FBiH Sead Herceg.

Novitet je, kazao je Herceg, što su uveli da što više proizvođača iz sredina u kojima se održavaju ovi sajmovi izlažu svoje proizvode.

– Ove godine imamo 16 izlagača iz Zenice, koji su brendirali svoju proizvodnju. Jako nam je drago što imamo novih proizvođača koji ulaze u ovaj sektor. Mi želimo, kroz ove manifestacije, da poručimo donosiocima odluka da poljoprivredna proizvodnja nema profita i da je trebaju stimulisati i podsticati, jer mi proizvodimo hranu – poručuje Herceg.

Posebno su, kazao je, važni organski proizvođači koji proizvode hranu traženu i na svjetskom tržištu. Na domaćem tržištu svoje proizvode, ipak, prodaju po cijeni proizvoda proizvedenih konvencionalnim metodama.

– Naš kupac nema mogućnost da plati više, ali mi ćemo iza 15. oktobra formirati konzorcij organskih proizvođača. Pravimo paletu organskih proizvoda koji će ići za ino-trište. Ove ćemo godine plasirati proizvode na tržište Rusije i u Dubai. Cilj je da i na taj način pomognemo poljoprivrednicima – najavljuje Herceg.

Organski proizvođači će promociju svojih proizvoda imati u četvrtak u Travniku, na 11. sajmu zdravlja mladih, a u petak u Bugojnu na Regionalnom sajmu poljoprivrede i eko-turizma.

Predstavljanje proizvoda u ovoj godini završit će u ponedjeljak, 24. septembra, na sajmu u Visokom.

Biznis.ba / FENA