Predstavljen megaprojekt “Avaza”: ”Ski Tower” će BiH dovesti na prestižnu listu

Foto: Avaz
U hotelu “Hills” drugog dana Sarajevo Business Foruma brojne bh. kompanije predstavile su svoje projekte međunarodnim investitorima, a među njima i kompanija “Avaz”, koja planira graditi 250 metara visok ”Ski Tower”.

Brojni gosti, visoke zvanice iz poslovnog svijeta, među kojima i investitori iz Dubaija, član kraljevske porodice iz Dubaija Ahmed bin Saeed Maktoum i mnogi drugi s pažnjom su se zanimali za pojedinosti projekta, a sa svim ih je posebnom prezentacijom upoznao direktor marketinga grupacije “Avaz” Sead Numanović.

On je u svome govoru podsjetio na razvojni put i prethodne velike projekte ove grupacije.

– Dame i gospodo, braćo i sestre, obraćam vam se u ime grupacije ”Avaz”. Poznati smo po tome što smo proizveli najprodavaniji bh. proizvod – dnevni list „Dnevni avaz“.

“Dnevni avaz“ izlazi već 24 godine i od početka je najprodavaniji dnevni list u Bosni i Hercegovini. Štamparija koju posjedujemo već je u ove 24 godine potrošila toliko papira da se planeta Zemlja može omotati šest puta!

No, ”Avaz”, kao grupacija, poznat je i po zgradama koje smo do sada napravili. Počeli smo od “skromne“ zgrade u novom dijelu Sarajeva, nedaleko odavde. No, kako se dalje razvijao naš biznis u novinarstvu, prostor koji smo imali postao je pretijesan, pa smo se 2005. godine premjestili u puno veći objekt, današnji hotel ”Radon Plaza”.

Danas je ”Radon Plaza” impresivna građevina na ulasku u Sarajevo, koju ste uočili kada ste slijetali na Sarajevski aerodrom. Zgrada od 17 spratova, s rotirajućim restoranom na njenom vrhu, jedinim na Balkanu, hotel je u kojem je boravio i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden (Josef Biden) u maju 2009. godine.

U međuvremenu smo obogatili taj prostor kupivši još dva susjedna objekta te postali vlasnici parcele ukupne površine od 80.000 m2. Lokacija i prostor koji posjedujemo pružaju nam neslućene mogućnosti daljnjeg razvoja. I spremamo se tu graditi još nekoliko zgrada.

Naše dvije kompanije žele dalje izgrađivati Bosnu i Hercegovinu, ali otvoreni smo i za partnerski odnos i nove investitore koji žele uložiti ovdje. Na četiri hektara planiramo impresivan kompleks koji će obilježiti taj dio Sarajeva.

Početkom 2006. godine pokrenuli smo aktivnosti na izgradnji impresivnog objekta u centru Sarajeva. Na lokaciji nedaleko od tada poznatog hotela ”Holiday Inn”, te blizu Željezničke stanice postavili smo temelje za najvišu zgradu na Balkanu – ”Avaz Twist Tower”.

U partnerstvu s još jednom kompanijom, u gradu Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, izgradili smo još jedan toranj ukupne površine 32.000 m2. Spoj stambenih jedinica, uredskog prostora i šoping-centra uljepšao je i obogatio Tuzlu i taj dio BiH.

Reference i poslovni rezultati naše grupacije dovoljni su da sami napravimo nešto što niko i nikada nije uradio u ovom regionu – ”Ski Tower”.

Mi volimo činjenicu da je Sarajevo davne 1984. godine bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski se duh vratio u glavni grad Bosne i Hercegovine ove godine organiziranjem EYOF-a, olimpijade mladih.

”Ski Towerom” ostavljamo trajnu uspomenu i podižemo spomenik olimpijskom duhu ovog grada i ove države. ”Ski Tower” je projektiran u olimpijskom duhu – takmičenja u dobru i pobjede uz fer-plej.

To je zgrada koja će biti visoka 250 metara, u kojoj će biti smješteni najprestižniji svjetski brendovi i koja će Bosnu i Hercegovinu svrstati među deset država s najvišim tornjem u Evropi. A na toj listi nema, naprimjer, jedne Njemačke ili Francuske. Bosna i Hercegovina će biti i na toj prestižnoj listi – dio je prezentacije Numanovića investitorima i gostima SBF-a.

Biznis.ba / Avaz