Predstavljeno digitalno rješenje ‘Go Bus’ kreirano pod mentorstvom LANACO-a

U prostorijama LANACO Tehnološkog centra u Banjoj Luci danas je predstavljeno digitalno rješenje pod nazivom „Go Bus“ na kojem je u periodu od mjesec dana vrijedno radilo 14 studenata tehničkih fakulteta iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pod mentorstvom IT stručnjaka kompanije LANACO.

Zahvaljujućim ovom digitalnom rješenju, znatno se olakšava sistem i način korišćenja autobuskog prijevoza, a donose se i brojni benefiti široj društvenoj zajednici, saopćeno je iz kompanije LANACO.

Sam sistem se sastoji od web administratorske aplikacije namijenjene autobuskim prijevoznicima, kao i multiplatformske mobilne aplikacije namijenjene građanima.

– ‘Go Bus’ sistem ima za cilj da pojednostavi i ubrza način korišćenja javnog prijevoza, kako za same autobuske prijevoznike, tako i za građane, stvaranjem mogućnosti kupovine elektronskih karata, digitalnog uvida u vrijeme polazaka, linije i stanice na kojima saobraćaju autobusi. Rješenje je primjenljivo na sve vrste autobuskog prijevoza, kao što su: gradski, prigradski, međuopštinski i internacionalni – poručio je Momčilo Amović, vodeći mentor LANACO ljetne stručne prakse.

Kako se u saopćenju navodi, IT stručnjaci u kompaniji LANACO vrlo rado dijele svoje znanje sa studentima koji su predani i strastveni u odabiru svog polja profesionalnog razvoja i djelovanja.

“Go Bus” rješenje je nastalo u okviru petaneste po redu LANACO ljetnje prakse namijenjene studentima tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona.

– Ljetna praksa kompanije LANACO u velikoj mjeri omogućava da se utemelji dosadašnje znanje, ali i da se steknu nova koja će nam koristiti u daljem studiranju, a poslije i radu -, poručio je Miodrag Babić, jedan od učesnika ovogodišnje LANACO ljetne prakse.

Na prezentaciji “Go Bus” rješenja prisustvovali su i predstavnici fakulteta, kao i javnog prijevoza, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA