Preporuke poslodavcima: Zaštitite radnike od visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučilo je poslodavcima da usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti štetne posljedice po zdravlje radnika.

– Preporučuje se poslodavcima da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati i nastavka nakon 16 sati. Ukoliko je rad organiziran tako da je nemoguće primijeniti tu mjeru, preporučuje se poslodavcima da radnicima koji rade na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro – navode iz Ministarstva.

Također, preporučeno je da za vrijeme visokih temperatura omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s hroničnim oboljenjima, kao i odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Data je preporuka i da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije prilagode početak radnog vremena ovoj situaciji.

– Poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije oblačenje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno oblačenje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Biznis.ba