Prerađivačka industrija u RS-u zabilježila pad od 2,4 odsto

Prerađivačka industrija u RS-u zabilježila je pad od 2,4 odsto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježila rast od 27 odsto.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Informaciju o statističkim pokazateljima stanja u oblastima prerađivačke industrije i njihovom kretanju za period januar – septembar 2018. godine.

Ukupna industrijska proizvodnja u RS-a u tom periodu u poređenju sa istim periodom 2017. godine, veća je za 5,3 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar – septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom 2017, imala je rast u dva područja. Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježila je rast od 27 odsto, vađenje ruda i kamena rast od 0,7 odsto, dok je područje prerađivačke industrije zabilježilo pad od 2,4 odsto, naveli su iz Vlade RS-a.

Istaknuto je i da je u periodu januar-septembar 2018. godine, RS ostvarila izvoz od 2,7 milijardi KM, što je više za 8,9 odsto u odnosu isti period 2017. godine, te uvoz od 3,9 milijardi KM, što je više za 8,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu januar-septembar 2018. godine iznosila je 70,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio 1.145.252.000 KM, saopćili su iz Vlade.

Broj zaposlenih u industriji u periodu januar-septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine veći je za 2,2 odsto.

Vlada RS-a usvojila je danas i Informaciju o novom portalu „Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje“ koji je javnosti dostupan od septembra ove godine. Kontakt tačka obuhvata bazu podataka koji se odnose na postupke, administrativne procedure i formalnosti za pokretanje i obavljanje privrednih djelatnosti.

Vlada je zadužila republičke organe uprave i druge subjekte da u slučaju određenih promjena u propisima i procedurama sve informacije dostave kako bi se Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje redovno ažurirala.

 

Biznis.ba / FENA