Privredna komora FBiH u Goraždu nastavila akciju ‘Kupujmo domaće’

Privredna komora Federacije BiH provodi akciju pod nazivom “Kupujmo domaće – gradimo Bosnu i Hercegovinu i kupujmo domaće, posjećujmo lokalno“, a ona je danas organizovana na platou Biznis centra u Goraždu.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević podsjetio je da komora već dugi niz godina provodi kampanje “Kupujmo domaće, proizvodimo i dajmo podršku domaćim proizvodima“ za čiju promociju su se ove godine odlučili u sjedištima svih deset kantona u FBiH.

– Privredna komora FBiH  je pokrenula jedan projekt vizuelizacije domaćih proizvoda gdje ćemo brendirati i označavati domaće proizvode i na taj način pokušati našim kupcima pojačati svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda. Važno je kazati da mi sad s ovim deficitom tj. uvozom robe koju imamo u BiH zapošljavamo puno radnika u zemljama iz kojih uvozimo tu robu, umjesto da kupovinom domaćih proizvoda u našoj BiH, zaposlimo hiljade novih radnika – naglasio je Mališević.

On je naveo da je jedan od najeklatantnijih primjera voda jer, kako je kazao, iako je BiH ima u izobilju, ipak uvozi nelogične količine o čemu svjedoči i podatak da je samo u prvih pet mjeseci uvezeno vode u vrijednosti 46.454.982 KM.

Prema podacima Privredne komore, u top deset proizvoda koji se najviše uvoze, na prvom mjestu su lijekovi kojih je u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno u vrijednosti 153.859.669 KM, na drugom mjestu su prehrambeni proizvodi u vrijednosti 58.125.865 KM, slijedi goveđe meso sa 53.658.540 KM i tako dalje.

– Možemo kazati da smo za prvih pet mjeseci u FBiH uvezli robe u vrijednosti više od dvije milijarde maraka, kada govorimo o deficitu, i pokušavamo djelovati kroz kupovinu domaćih proizvoda da taj deficit bude definitivno manji i kroz to ćemo odmah imati više novca koji će se kretati u BiH – kazao je on.

Malešević je dodao da je će ovaj ciklus kampanje biti okončan u Sarajevu sljedeće sedmice, ali da Privredna komora FBiH aktivnosti nastavlja kontinuirano kroz promociju domaćih proizvoda od vrtića, škola do ostalih segmenata, kako bi se podstakla svijest građana o značaju njihove kupovine.

Sekretar Privredne komore FBiH u Sektoru šumarstva, drvne industrije i poljopriovrede Mirsad Hubanić naglasio je da je generalna poruka, da kupovinom domaćih proizvoda pokazujemo da volimo svoju državu.

– Neka prvi korak u zaštiti svoje države bude prepoznavanje naših proizvoda na policama u svim trgovinama i da naučimo prije svega svoje članove porodice, pa onda djecu u školi, kolege u firmama, da  kupujući domaći proizvod izdvajamo pored ostalog, sredstva i za naše profesore, policajce, doktore i našu državu i njenu izgradnju. To u suštini znači, ako kupimo tuđi proizvod u vrijednosti od 10 KM, nama osam maraka ode van države, ako kupimo svoj proizvod onda nam osam maraka ostaje u državi, a dvije idu vani kroz neke repromaterijale koje smo uvezli – istakao je Hubanić.

 

(FENA)