Privredna saradnja u fokusu sastanka Košarca i Sakamota

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Japana u BiH Hideyukijem Sakamotom o unapređenju privredne saradnje između BiH i Japana.

Ambasador Sakamoto informirao je ministra Košarca o aktuelnim projektima koje Japan realizira u Bosni i Hercegovine, a fokus razgovora bio je na japanskim investicijama u privredne kapacitete BiH.

Usaglašeno je da je neophodno definirati modele povezivanja privrednika i vanjskotrgovinskih komora dviju zemalja da bi saradnja bila intenzivnija i produktivnija. U tom kontekstu najavljena je mogućnost prisustvovanja ministra Košarca na ovogodišnjem sajmu investicija u Tokiju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o projektima iz oblasti zaštite životne sredine te je Košarac najavio da će se nadležni sektori u Ministarstvu dodatno angažirati i otvoriti pitanje kapaciteta i pomoći Vladi Japana u implementaciji projekata iz ove oblasti.

Ministar je pozdravio angažiranost Japana na projektu osumporavanja Termoelektrane Ugljevik koji je u završnoj fazi realizacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tema sastanka bilo je i ulaganje u energetski sektor u BiH, a pred BiH su zahtjevi Evropske unije i Energetske zajednice u smislu harmonizacije domaće zakonske regulative sa standardima EU.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja privatnog sektora s naglaskom na razvoj malih i srednjih preduzeća, a Košarac je podsjetio da su se svi nivoi vlasti u BiH, usvajajući Reformsku agendu, opredijelili za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i realnog sektora u cjelini.

(FENA)