Privrednici HNK razgovarali s predstavnicima Elektroprivrede BiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Jablanici edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika tog poduzeća sa poslodavcima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Cilj sastanka bio je predstaviti kompanijama osnovne informacije o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Organizatori ističu kako ovakvi sastanci omogućavaju predstavnicima javnih i privatnih kompanija da kroz direktne razgovore razmijene stavove, iskustva, ukažu na moguće probleme u snabdijevanju električnom energijom, ali i dogovore modalitete mogućnih partnerstava. Dva takva sastanka već su održani u Zenici i Travniku, a nakon današnjeg sastanka u Jablanici, sastanci će se u narednom periodu održati i u Tuzli, Bihaću, Goraždu i Sarajevu.

„Sastanci su pokazali su da su ovakvi susreti i razmjena informacija korisni kako za članice Udruženja poslodavaca FBiH, tako i za predstavnike JP Elektroprivreda BH. Na ovim sastancima i jedni i drugi dobivaju precizne i tačne informacije, u prilici su direktno otkloniti određene nesporazume i uvezati se kako bi u budućnosti direktno sarađivali i brže i efikasnije rješavali sva otvorena pitanja“, saopćilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Predstavnici kompanija, posredovanjem UPFBiH, od sada se direktno mogu obraćati JP Elektroprivreda BH s upitima i dobiti odgovor u najbržem mogućem roku.

JP Elektroprivreda BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona ima oko 40 hiljada kupaca, od čega su krajem prošle godine njih 650 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 36 hiljada kupaca na području HNK su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti i drugo.

Poslodavci su na sastanku tražili da im se detaljnije objasni naknada za obnovljive izvore energije koja se naplaćuju na računu, na koji način privrednici mogu uticati na iznos mrežarine te zašto različite kompanije koje se bave istom djelatnošću i slične su veličine imaju od Elektroprivrede različite cijene energije.

„Predstavnici JP Elektroprivreda BiH su u kontekstu dešavanja posljednjih nekoliko mjeseci, a u vezi s ugovaranjem snabdijevanja električnom energijom, predstavnicima privrednih subjekata s područja HNK predstavili osnovne postulate snabdijevanja u novim okolnostima koje podrazumijeva otvoreno tržište električne energije. U razgovoru s privrednicima tretirani su modaliteti međusobne saradnje i načini za njihovo unaprjeđenje s ciljem obezbjeđenja kvalitetnijih uslova za funkcionisanje na otvorenom tržištu“, kazala je portparol Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.

Predstavnici Elektorpreivrede BiH pozvali su predstavnike kompanija da sva pitanja i eventualne nedoumice upute Elektroprivredi BiH, te da će blagovremeno dobiti odgovor i podršku, stoji u saopćenju.

 

Biznis.ba / FENA