Proceduralna greška “odložila” stečaj u “Unisu”

Zbog proceduralne greške Okružnog privrednog suda u Doboju ni pola godine od podnošenja zahtjeva za stečaj Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente ova pravosudna institucija nije donijela konačnu odluku o tome.

Podsjećamo, zahtjev je još početkom godine podnio zastupnik Nove banke Banjaluka, koja je povjerilac u ovom preduzeću.

Sud je zatim u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a Lazo Đurđević je imenovan za privremenog stečajnog upravnika, koji je imao 30 dana da stekne uvid o stanju u preduzeću.

Međutim, kako saznajemo, Sud u ovom rješenju nije donio pouku o pravnom lijeku i ostavio mogućnost žalbe pa su se vlasnici preduzeća zbog toga žalili višem sudu, koji je naredio da se rješenje dopuni.

Nakon što su rješenje pobili protestno, sada pokušavaju da pobiju procesno i materijalno, a konačno rješenje bi trebalo biti doneseno u narednim sedmicama.

Međutim, i pored svih napora koje vlasnik preduzeća ulaže kako bi odložio stečaj, prema riječima Aleksandra Popovića, zastupnika Nove banke, on je neizbježan.

“Prošle su već dvije godine od kada je usvojen plan reorganizacije, a nijedan povjerilac nije namiren. Ne vidim razlog za žalbu, ali je to njihovo pravo”, kazao je Popović za “Nezavisne”.

Slično mišljenje dijeli i Lazo Đurđević, predstečajni upravnik, koji kaže kako ne postoji ni promil šanse da se u pogonima ovog nekadašnjeg giganta obnovi proizvodnja.

“Ne vidim način na koji bi preduzeće sa 400 miliona maraka obaveza moglo ponovo da funkcioniše”, kazao nam je Đurđević.

Radnici sumnjaju kako se namjerno odugovlači sa stečajem kako bi se iz kruga preduzeća izvuklo ono što ima bilo kakvu značajniju vrijednost te da nema iskrenog interesa za nastavak proizvodnje.

Radosava Milanković, predsjednica Sindikalne organizacije u “Unisu”, kaže kako se svaki dan kašnjenja sa odlukom agonija radnika produžava za jedan dan.

“Više od godinu dana nikome nije uplaćeno ništa, a kako se ne uplaćuju doprinosi, ne možemo ovjeriti ni zdravstvene knjižice. Ne vidimo razlog zašto se sve odugovlači kada su računi preduzeća mjesecima blokirani, a preduzeće nema uslove za rad”, kazala nam je ona.

Podsjećamo, problemi u “Unisu” traju godinama, tokom kojih su se nakupila brojna dugovanja koja se procjenjuju na pola milijarde maraka. Najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih 10 godina, ali ga Uprava od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Biznis.ba / NN