Proizvodnja se suočava sa izazovima, poslodavci trebaju podršku

Lilijan Sulejmanović, Bosanka s adresom u Velikoj Britaniji, pokrenula je proizvodnju funkcionalne i zdrave hrane u BiH  “Te Ora”, koja je u javnosti prepoznatljiva pod brendom čokoladica “Bardo”.

Vijesti o pandemiji virusa COVID-19 dočekala je u Londonu, te navodi da u Velikoj Britaniji većina onih koji imaju mogućnost već rade od kuće.

– Škole će ostati otvorene za djecu radnika u prvim redovima borbe protiv virusa kao što su medicinsko osoblje, policija i vozači dostavnih vozila. Vlada je najavila mjere finansijske podrške malim i srednjim preduzećima, kao i izmjene zakonske regulative koje će omogućiti firmama subvencije iz državnih fondova za plaćanje bolovanja od prvog dana odsustva radnika – rekla je Sulejmanović.

Istakla je da je svakog dana na vezi sa zaposlenicima kompanije “Te Ora” u Sarajevu, gdje su već preduzete mjere zaštite zaposlenika.

– Za nas u “Te Ori”, sigurnost i zdravlje naših zaposlenika ja naša prvobitna odgovornost. Iz tog razloga mi smo trenutno obustavili proizvodnju. Omogućili smo radnicima da se fizički distanciraju i zaštite od moguće zaraze. Istovremeno, nastojimo da omogućimo neprekinutu opskrbu našim “Bardo” proizvodima u svim prodavnicama. Održavamo kontakt sa svim prodajnim mjestima, i redovno radimo isporuke poduzimajući sve mjere predostrožnosti i higijenske zaštite – naglasila je Sulejmanović.

Dodala je da se iskreno nadaju da će širenje virusa biti stavljeno pod kontrolu relativno brzo, obzirom da će se firme poput njene ubrzo naći u ozbiljnim problemima i poteškoćama, ukoliko se prodaja i proizvodnja ne budu mogli pokrenuti ubrzo.

Kompanija “Te Ora” se uključila u akciju USAID Projekta “Diaspora Invest” kojom se nastoji proširiti informacija o dobrim praksama u vremenu pandemije virusa COVID-19, radi stvaranja efikasnih mehanizama razmjene informacija i stvaranja preduslova za održivost, a kasnije i oporavak, poslovnih subjekata koji već sada osjete posljedice okolnosti na tržištu rada, razmjene roba i transporta, saopćeno je iz tog projekta.

(FENA)