Projekt “Regionalni vodovod Plava voda” samo još čeka potpis Vlade ZDK

Projekt “Regionalni vodovod Plava voda”, u kojem participiraju Travnik, Novi Travnik i Busovača iz Srednjobosanskog (SBK) te Grad Zenica iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), trenutno je u potpunom zastoju, istaknuo je na današnjoj pres-konferencije u Gradskoj upravi Grada Zenica.

Projekt je na čekanju, objasnili su, zbog nepotpisivanja podugovora o zajmu između Vlade ZDK i Grada Zenica te Vlade ZDK i Federacije Bosne i Hercegovine.

– Nemamo pretpostavke za početak korištenje kredita EBRD-a, koji su stavljeni na raspolaganje državi BiH, FBiH, ZDK-u i Gradu Zenici. Kočnica za operativnost kredita je nepotpisivanje supsidijarnog ugovora između Kantona i FBiH te “Plave vode” i Kantona – kazao je sekretar Gradske uprave Selver Keleštura.

On je podsjetio kako su, još sredinom prošle godine, ispunili i posljednji zahtjev Kantona da Gradsko vijeće Zenice preuzme otplatu kredita iz sredstava vodnih naknada, a koje po tom osnovu pripadaju Zenici.

– Usaglašen je i tekst Posebnog ugovora o garanciji između Zenice i Kantona, ali nije došlo i do potpisivanja tog ugovora. Gradonačelnik Fuad Kasumović je, početkom ove godine, potpisao usaglašeni ugovor te ga dostavio nadležnom ministarstvu finansija – istakao je Keleštura, koji je dodao kako još uvijek nisu dobili nikakav odgovor.

Projekt bi se trebao finansirati s 11 miliona eura kredita EBRD-a i 11 miliona eura kredita Razvojne banka Vijeća Evrope, za koje je država Bosna i Hercegovina još 19. novembra 2015. godine potpisala ugovore s tim finansijskim institucijama te ga spustila na FBiH, ZDK, Grad Zenicu, općine Travnik, Novi Travnik i Busovača. Vitez je odustao od tog projekta.

– Sve učesnice u projektu mogu dobiti i grant sredstva u iznosu od dva miliona eura – kazao je direktor JP ViK Zenica Emir Pašalić, koji je napomenuo kako se radi o opsežnom i složenom projektu za koji je treba potpisati set od pet ugovora.

Ernad Granić, direktor JP „Regionalni vodovod Plava voda“, a čiji su osnivači Općina Travnik i Grad Zenica, istakao je kako su bili spremni još prošle godine, kada je Skupština ZDK dala saglasnost na projekat, da objave tender te izaberu izvođača radova.

– To je bilo moguće, ako svi učesnici ispoštuju svoje obaveze. Sve je bilo spremno, izuzev operativnosti kredita. Sredstva su odavno dogovorena i usaglašena sa svim autorima, ali kredit nije bio operativan i na računu preduzeća, koje može platiti radove – istakao je Granić.

On žali zbog novog zastoja, jer, kako je napomenuo, bili su dostigli nivo da su država BiH i EBRD potvrdili da su ispunjeni svi uslovi i potpisali ugovor za finansiranje projekta, ali da su godinu i po čekali na tu odluku Skupštine ZDK, nakon koje ponovo nije došlo do potpisa ugovora.

– Podsjetit ću vas da je Skupština SBK, godinu i po prije nego ZDK, donijela istu odluku. Uporedili smo odluke koju je tada trebalo i koji je donijela Skupština ZDK, i one su gotovo identične. Ali izgubilo se dragocjeno vrijeme – kazao je Granić, koji dodaje da ne zna objasniti zbog čega nije došlo do potpisa ugovora, za koji je, još 4. decembra 2017. godine, utvrđen i nacrt između FBiH i ZDK-a.

Ističe kako je EBRD još uvijek vrlo korektan, ali gubi strpljenje.

– Mi smo u rukama njihove dobre volje. Da sutra odustanu od projekta, mi ostajemo bez finansijske konstrukcije – potcrtao je Granić, koji napominje kako grejs period za te kredite ističe krajem ovog mjeseca.

On se nada kako će, ipak, doći do realizacije projekta te da će građani imati kvalitetnu vodu.

– Dokle god postoji potreba Grada Zenice da koristi Plavu vodu, projekat neće biti ugašen – kazao je Granić, koji je dodao kako se može ugasiti to preduzeće, ali to ne znači da se odustalo od projekta.

 

Biznis.ba / FENA