Prosječna zarada u januaru u Crnoj Gori 530 eura

Prosječna zarada, bez poreza i doprinosa, u januaru iznosila je 530 eura i bila je 0,6 odsto veća u odnosu na decembar prošle godine, podaci su Monstata.

Prosječna neto zarada u januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 1,1 odsto. Prosječna bruto zarada u januaru iznosila je 791 euro.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru u odnosu na decembar prošle godine zabilježile rast od 0,3 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su naveli da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru u odnosu na decembar prošle godine porasle u sektorima građevinarstvo i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 4,1 odsto.

“Rast je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom 1,3 odsto, trgovina na veliko i malo 1,3 odsto, informisanje i komunikacije 1,1 odsto”, rekli su iz Monstata.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u januaru je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen u sektorima prerađivačka industrija 8,5 odsto, poslovanje sa nekretninama 3,1 odsto, usluge smještaja i ishrane 2,3 odsto.