Prvi put u Evropi: Robotski pas u bečkoj elektrani

Bečko gradsko preduzeće za snabdijevanje energijom “Wien Energie” je prvo preduzeće u Evropi koje je dobilo četveronožno pojačanje u vidu psa robota. Energy Dog, kako ga od milja nazivaju zaposlenici će više puta dnevno obilaziti elektranu Simmering, najveću u Austriji, te locirati i prijavljivati kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, među kojima i termografskom kamerom, akustičnim i senzorom mirisa. Može obići i provjeriti postrojenje za oko 90 minuta, prepoznati izvore opasnosti poput curenja plina u ranoj fazi i tako značajno povećati sigurnost zaposlenika. U rizičnim situacijama zaposlenici više ne moraju sami ulaziti u opasno područje, već mogu koristiti robota za sigurno i precizno definiranje kvarova te njihovo rješavanje. Pridonijet će i sigurnom snabdijevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

– Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenicima olakšava svakodnevni rad i čini ga sigurnijim. Na taj način svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti – objašnjava direktor preduzeća Karl Gruber.

Pametni robo-pas ne laje bez razloga. Već u ranoj fazi prepoznaje odstupanja od normalnog funkcioniranja i po potrebi ih prijavljuje glavnoj kontrolnoj sobi. Od proljeća 2023. robot bi trebao raditi 24 sata dnevno i provoditi potrebne kontrolne obilaske postrojenja. Trenutno prolazi kroz obuku, a znanjem ga hrane stručnjaci iz operativnih pogona postrojenja bečkog preduzeća. Na temelju podataka koje robot prikupi razvijaju se matematički modeli, a umjetna inteligencija uči kako sistemi funkcioniraju u normalnom načinu rada.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočale pomažu tehničarima u radu pružajući im relevantne podatke u stvarnom vremenu kako bi mogli procijeniti situaciju. Digitalizacija i mjere za postizanje ciljeva energetske tranzicije uveliko mijenjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već će im pomoći u obavljanju posla.

Projekat je finansiran iz sredstava Fonda za inovacije bečkog gradskog koncerna “Wiener Stadtwerke”. U njegovoj implementaciji sudjelovale su kompanija “Smart Inspection” te američka tehnološka kompanija “Boston Dynamics” koja je razvila model robotskog psa, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Biznis.ba / FENA