PU FBIH otkrila 130 neprijavljenih radnika i zapečatila 78 objekata

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine 5. i 6. jula ove godine izvršila je 416 inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH obuhvatajući porezne obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

 

Inspekcijskom nadzoru prethodile su aktivnosti koje su proveli obavještajno-istražni inspektori čiji su se podaci koristili prilikom planiranja kontrola, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 130 neprijavljenih radnika, 125 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 42 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 43 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 78 objekata, a u 233 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 545.860 KM.

Zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora prilikom provođenja inspekcijskog nadzora, na području Kantona Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika MUP-a.

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima.

Uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu.

Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Pozvani su svi radnici koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, koja će prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

Samo na taj način radnici će moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava – pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Građane poziva da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, te računovođe i revizore da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave je moguće dostaviti anonimno putem e-maila [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

Biznis.ba / FENA