Radionica ‘Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH’

Radionica “Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH” bit će održana sutra u Sarajevu, u organizaciji Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH.

Ta radionica, koja će biti održana u prostorijama Privredne komore FBiH, je dio aktivnosti koje se, u okviru EU ProLocal programa, provode u cilju održanja pozitivnog trenda ekonomskog oporavka u BiH od posljedica poplava iz 2014. godine.

Naime, katastrofalne poplave koje su u maju 2014. pogodile cijeli region, izazvale su značajne štete u sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH. Ukupna direktna i indirektna šteta koju je pretrpio privatni sektor u BiH procjenjuje se na preko 1.5 milijardi KM. Posljedice poplava iz 2014. pokazale su da sistem odbrane od poplava zahtijeva unaprijeđenja kako bi se u budućnosti smanjio rizik za ukupan ekonomski razvoj zemlje.

U cilju poboljšanja spremnosti malih i srednjih preduzeća da adekvatno reaguju u slučaju novih poplava, EU ProLocal će pomagati malim i srednjim preduzećima u izradi individualnih akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava. Oko 150 bosansko-hercegovačkih preduzeća će pojedinačno, na osnovu analize stanja i uslova u svakom, definisati mjere prevencije te procedure koje se trebaju provesti tokom i nakon poplava.

U okviru navedene radionice bit će prezentirana metodologija izrade akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava, kao i način prijave preduzeća zainteresovanih za ostvarivanje podrške u njihovoj pripremi.

EU ProLocal finansira Evropska unija s devet miliona eura i Vlada Njemačke sa četiri miliona eura, a provodi GIZ. U okviru EU ProLocal projekta implementiraju se aktivnosti za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz četiri najdinamičnija ekonomska sektora u BiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

 

Biznis.ba / FENA