Radnici Željeznica RS-a najavili štrajk upozorenja

Radnici Željeznica Republike Srpske stupit će 7. juna u štrajk upozorenja, jer ni danas nije postignut dogovor s upravom tog javnog preduzeća o zahtjevima za povećanje plaća na čemu insistiraju sindikati.

Menadžmet je ponudio isplatu stimulacija od šest do deset posto do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

-Za radnike, koji imaju primanja do 500 KM stimulacija bi bila 10 posto, za one koji dobijaju od 500 do 700 KM osam posto, a za radnike od 700 do 1.100 KM plaće je šest posto. Novac je obezbjeđen zbog pozitivnih rezultata koji su ostvareni u prva četiri mjeseca ove godine, a što je u skladu sa planom poslovanja – kazao je Zoran Ilinčić, v.d. direktor Željeznica RS.

U sindikatima tvrde da za to obećanje nisu dobili garancije.

-Idemo u štrajk kako smo najavili, s obzirom da nismo zadovoljni iznosom stimualcije i nismo dobili neku garanciju da će to ići trajno, odnosno do potpisivanja kolektivnog ugovora – rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS Zlatko Marin.

Ponavlja da vjeruje da probleme radnika Željeznica može da riješi samo Vlada.

Marin je ranije ukazao da im zarade nisu povećane 10 godina te da su u ranijim razgovorima dobili obećanje da će im plaće biti povećane u prosjeku za oko 10 posto ili oko 50 KM po radniku.

( FENA)