Radončić o poreznim reformama s Novalićem i Džindićem

Porezne reforme koje predlaže Vlada FBiH veliki su izazov za sve veće stranke u Federaciji, ocijenio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. Kako je naveo na svom Instagram profilu, “to dokazuje današnji duži razgovor s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, industrije i rudarstva FBiH Nerminom Džindićem”.

– Podrška da se smanji siva ekonomija je sa strane SBB-a neupitna, kao i to da treba početi oporezivati dividendu na način da zakonsko rješenje neće biti oboreno na Ustavnom sudu. Ali problematizirao sam porez na prodaju udjela, kapitala i dionica. Porezna uprava FBiH je to već počela da obračunava, a to je podržalo i nadležno ministarstvo. Onda se postavlja pitanje zašto nešto uvoditi u zakon ako već navodno postoji i već se primjenjuje u praksi. Također, obaveze za autorske honorare treba podići za 100 posto, a mene brine da će to ozbiljno nanijeti štete ionako ekonomski slabašnoj intelektualnoj zajednici, jer su novčano opterećeni oni koji ih angažiraju – naveo je Radončić.

On je naveo i kako “problem strateškog tipa da kompanije koje žele investirati višemilionske novce na godišnjem nivou u nove projekte sada gube motivaciju da su oslobođene poreza na dobit od 10 posto dok otvaraju nove stotine ili hiljade radnih mjesta. Ima i dobrih stavki, u kakve spada oprost kamata za porezne obveznike koji plate glavnicu”.

– Time su ”Željeznice”, rudnici i druge velike državne kompanije dobile minimum onoga što im država treba dati. Upoznao sam premijera i s brigom ljudi iz zdravstva, pa i poslodavaca, da nova zakonska rješenja mogu dovesti u ekonomsku nesigurnost pojedini dio populacije. Uglavnom, dobar ekspertski razgovor, premijer i ministar vladaju materijom, ali je utisak da gospodin Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević trebaju napraviti dodatne analize da bi se izbjegle potencijalne štete smanjenja radnih mjesta i tjeranje ionako nedovoljnih stranih investicija – istakao je Radončić u objavi na Instagramu.

( Avaz)