Rastu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u rujnu ove godine su uvećane i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Tako su proizvođačke cijene u rujnu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,6 posto u EU i za 0,5 posto u eurozoni, dok su u odnosu na rujan 2017. godine industrijske proizvođačke cijene porasle za 4,9 posto u Europskoj uniji i za 4,5 posto u eurozoni.

U zemljama EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su za 1,7 posto u energetskom sektoru, za 0,2 posto kod intermedijarnih proizvoda i za 0,1 posto kod trajnih i netrajnih proizvoda široke potrošnje, dok su cijene ostale stabilne za kapitalna dobra.

Kod proizvođačkih cijena u eurozoni u rujnu 2018. godine, u usporedbi s kolovozom 2018. godine, došlo je do poskupljenja energenata za 1,6 posto, intermedijarnih roba za 0,1 posto, dok su cijene ostale stabilne za kapitalna dobra i trajne i netrajne proizvode za široku potrošnju.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU i u eurozoni porasle za po 0,1 posto.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježeno je u Belgiji, Litvi i Velikoj Britaniji za 0,9 posto, Španjolskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj za 0,8 posto, dok je najveće smanjenje cijena zabilježeno u Estoniji za 1,3 posto, Danskoj 1,1 posto te Latviji 0,7 posto.

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini u EU i eurozoni zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima.

U Uniji cijene energenata na godišnjoj razini uvećane su za 15,2 posto, a slijede intermedijarni proizvodi s rastom cijena od 3,3 posto, trajna potrošačka dobra s rastom cijena od 1,4 posto, kapitalna dobra s rastom od 1,1 posto i netrajna potrošačka dobra čije su cijene bile više za 0,1 posto.

U eurozoni su također najviše poskupili energenti, za 12,7 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih roba za 2,8 posto, trajnih potrošačkih i kapitalnih dobara za 1,1 posto, te rast cijena netrajnih potrošačkih roba za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU su porasle 1,7 posto, a u eurozoni za 1,5 posto.

Najveće povećanje proizvođačkih cijena industrije na godišnjoj razini zabilježeno je u Belgiji, i to 9,0 posto, zatim Mađarskoj 8,4 posto, Danskoj 7,6 posto i Estoniji 7,4 posto, dok je jedino smanjenje zabilježeno u Irskoj za 2,8 posto, navodi se u izvješću Eurostata.

Biznis.ba / FENA