Reakcija Huaweija: Odluka Donalda Trumpa da uvede vanredno stanje je nerazumna

“Ukoliko SAD ograniči Huawei, to neće učiniti SAD sigurnijim niti će ih ojačati. To će samo primorati SAD da koristi inferiornu i skupu alternativnu opremu te da zaostaje za drugim zemljama. Usput, to će naškoditi samo američkim kompanijama i potrošačima. Trumpova odluka je potpuno nerazumna”, stoji u saopćenju Huaweija objavljenom na Global Timesu.

Iz ove kompanije su također saopćili da su spremni razgovarati s predstavnicima iz SAD-a kako bi obezbijedili sigurnost proizvoda.

Zadnja naredba Donalda Trumpa poziva se na Zakon o međunarodnim hitnim ekonomskim ovlastima, koji daje predsjedniku ovlaštenje da regulira trgovinu kao odgovor na nacionalnu krizu koja prijeti SAD-u. Nalog nalaže Ministarstvu trgovine SAD-a, koje radi s drugim vladinim agencijama, da izradi plan za izvršenje u roku od 150 dana.

Odjeljenje za trgovinu u SAD-u saopćilo je da je stavilo Huawei i 70 podružnica na svoju “crnu listu”, zabranivši im da nabavljaju komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez odobrenja tamošnje vlade.

Odgovarajući u četvrtak na ranije izvještaje o Trumpovoj naredbi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Shuang opisao je akcije SAD protiv određenih kineskih kompanija kao sramotne i nepravedne.

“Pozivamo američku stranu da zaustavi ugnjetavanje kineskih kompanija pod izgovorom sigurnosnih problema i da osigura pravično i nediskriminatorno okruženje za njihovo normalno ulaganje i poslovanje”, rekao je Geng, prenosi Guardian.

Wilbur Ross, savjetnik predsjednika SAD-a za trgovinu, rekao je da je naredba, koja se razmatra više od godinu dana, bila usmjerena na zaštitu dobavljača od stranih protivnika u lancu snabdijevanja informacijskom i komunikacijskom tehnologijom.

Iako ova naredba ne navodi konkretno zemlje ili kompanije, američki zvaničnici su ranije Huawei označili kao prijetnju te su lobirali saveznike da ne koriste mrežnu opremu Huaweija za 5G usluge.

Važno je istaći da ova instrukcija dolazi u osjetljivom trenutku u odnosima između Kine i SAD-a, budući da dvije najveće svjetske ekonomije povećavaju tarife u borbi za ono što američki zvaničnici nazivaju kineskim nepoštenim trgovinskim praksama, prenosi Klix.

Biznis.ba