Reforma poreza na dobit glavna tema sastanka G20 u Veneciji

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz grupe 20 bogatih zemalja danas će se sastati licem u lice prvi put od početka pandemije COVID-19 na dvodnevnom skupu u Veneciji na kojem će reforma poreza na dobit biti na prvom mjestu.

Očekuje se da će G20 dati političku podršku planovima za nova pravila o tome gdje i koliko se oporezuju kompanije, a koje je prošle sedmice podržalo 130 zemalja u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu.

Dogovor predviđa globalni minimalni porez na dobit od najmanje 15 posto, nivo za koji OECD procjenjuje da bi mogao donijeti oko 150 milijardi američkih dolara dodatnih globalnih poreznih prihoda.

Zvaničnici kažu da će dvodnevni skup u italijanskom gradu otvoriti raspravu o tome kako primijeniti prijedloge OECD-a u praksi, s ciljem postizanja konačnog sporazuma na samitu čelnika G20 u Rimu u oktobru.

Članice G20 čine više od 80 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 posto globalne trgovine i 60 posto stanovništva planete, uključujući “teškaše” poput SAD-a, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Indije.

Ako sve bude išlo po planu, nova porezna pravila trebala bi biti uvedena u zakonodavstvo širom svijeta prije kraja 2023, javlja Reuters.

Biznis.ba / FENA